Här ges en kort inledning till Adri de Ridders artikel strax nedan.

Skattenytt har ambitionen att vara den ledande svenska akademiska skatterättsliga tidskriften. Skatterna har mängder av beröringspunkter med olika samhällsfrågor och vetenskapsområden. Dessa beröringspunkter kan, och i många fall behöver, beaktas, och inverka på, skatterätten – inte minst på den skatterättsliga forskningen. Det är mot denna bakgrund som Adri de Ridders, docent i finansiell ekonomi, har ombetts att skriva närmast följande artikel om utbetalningspolitik i svenska börsföretag.

Det är svårt att tänka sig någon för företagsbeskattningen särskilt mycket mer central händelse än utdelningar, även om de i och för sig inte är avdragsgilla och därtill ofta skattefria. De är en central ”pusselbit” från grundkursen i beskattningsrätten upp till det proaktiva tänkandet hos företagen och självklart på agendan när företagsbeskattningen utvärderas och diskuteras de lege ferenda. Samtidigt är det lätt att i större eller mindre grad förbise, vilket de Ridders artikel väl belyser, att utdelningar bara är en av många metoder för vinsthemtagning/utbetalningar till ägarna. Vissa av dem kanske är självklara alternativ, medan andra är lite mer ovanliga. För en välgrundad skatterättslig analys, den må vara skattekonsultens, lagstiftarens eller domstolarnas – eller någon annans – är det av stort värde att ha med sig en förståelse för hur paletten av utbetalningsmetoder ser ut och hur de slår skattemässigt. Det är också i många fall av intresse hur och varför företagen gör sina val mellan olika sådana metoder. Skatterättsligt är detta relevant bakgrundsinformation och vi (Skattenytts red.) hoppas i ljuset härav att de Ridders artikel kan komma till nytta för läsekretsen. Den kan dock naturligtvis också läsas ”bara” därför att den, i vårt tycke, är intressant och allmänbildande.

Jan Kellgren är gästprofessor i Skatterätt vid Örebro universitet och biträdande professor i Skatterätt vid Linköpings universitet samt biträdande redaktör för Skattenytt.