Kära läsare!

När dessa rader skrivs har sommaren gjort ett återtag och ostadigt väder har ersatts med värme. Semestern är för många av oss över och vi är tillbaka på våra arbetsplatser med siktet inställt på en intensiv skattehöst.

Först ut i detta nummer är Eleonor Kristoffersson, som skriver om de utmaningar som den snabbt växande delningsekonomin ställer skattesystemen inför. Artikeln baseras på ett föredrag vid en konferens i Sydkorea i sommar. I artikeln diskuteras beskattning av delningsekonomin i ett övergripande perspektiv.

Martin Carlsson skriver om en ständigt aktuell fråga, nämligen om gränsdragningen mellan leasing och avbetalning. I denna artikel är perspektivet mervärdesskatterättsligt och tar utgångspunkt i EU-domstolens praxis och Skatteverkets ställningstagande.

Jag bidrar själv i detta nummer med en artikel om rättsvetenskaplig termbildning, som utgör en fortsättning på den artikel som publicerades i nr 1-2 2018. I denna artikel analyseras ytterligare några skatterättsliga termer.

I ett rättsfallsreferat beskriver Gustav Ahl HFD:s avgörande från i juni (HFD 2019 ref. 20) rörande omedelbart avdrag avseende byte av fönster. I målet behandlades frågan om avdragsrätt för reparation skulle begränsas av att reparationen till någon del medförde en värdehöjande förbättring.

Jan Kellgren skriver i ett debattinlägg om sina funderingar kring hur en grundkurs i skatterätt bör vara uppbyggd. Vi hoppas att artikeln inte bara är av intresse för andra skatterättslärare och välkomnar synpunkter från alla våra läsare.

Som vanligt avslutas numret med Autilia Arfwidssons rapport över ny skatterättslig litteratur.

Trevlig läsning!

Stefan Olsson