Kära läsare!

Skattenytt nr 11 har både producerats och distribuerats efter att hösten slutligen tagit ett solitt grepp över landet och norröver har redan rapporterats snöfall. Kanske finns det ett samband mellan höstvädret och det faktum att vi på redaktionen för Skattenytt märker av ett ökat inflöde av nya, spännande artiklar. Vi vill utlova intressant läsning både i detta och kommande nummer!

I vår första artikel skriver Stig von Bahr om ett klargörande avgörande från EU-domstolen om rättsmissbruk. Målet gäller specifikt ränte- och royaltydirektivet, men innehåller principiella ställningstaganden kring principen om rättsmissbruk.

Robert Påhlsson skriver om sidovederlag vid underprisöverlåtelse till anställda. I fokus är den situationen att en underprisöverlåtelse av aktier görs till ett företag där de anställda har ett ägarintresse.

Carl-Johan Lundgren och Rune Müller behandlar den schweiziska bolagsbeskattningsreformen och dess konsekvenser för svenska företag. I artikeln beskrivs den komplicerade schweiziska bolagsbeskattningen med olika beskattning i landets kantoner.

Anders Lilja och Lynda Ondrasek Olofsson tar upp vad de anför som orimliga konsekvenser till följd av de nya ränteavdragsreglerna för företag. Det är kombinationen av ränteavdragsreglerna och koncernbidragsspärren vid underskott som diskuteras i artikeln.

Auktoriserad skatterådgivare FAR är nu en skyddad titel hos Bolagsverket. Hans Peter Larsson beskriver den nya auktorisationen, som ställer etik- och kvalitetskrav på innehavaren.

Autilia Arfwidssons avslutar med en rapport över ny skatterättslig litteratur.

Trevlig läsning!

Stefan Olsson