Tanken med litteraturavsnittet är att ge en kortare översikt över ny litteratur som kan vara av intresse för skatterätten ur såväl ett nationellt som ett internationellt perspektiv. Synpunkter på avsnittet tas tacksamt emot av Autilia Arfwidsson (autilia.arfwidsson@jur.uu.se). Litteratur för framtida litteraturavsnitt kan skickas till Autilia Arfwidsson, Juridiska institutionen, Gamla torget 6, 753 20 Uppsala.

Martinho Fernandes, Sandra, International Double Taxation of Interest, IBFD, 2019, 464 sidor.

I denna doktorsavhandling behandlas frågor kopplade till juridisk och ekonomisk dubbelbeskattning av ränta. Räntebetalningar är generellt sett avdragsgilla så länge underkapitaliseringsregler och skatteflyktsregler inte är tillämpliga. För multinationella företag är det möjligt att planera sin globala hävstångseffekt i syfte att minimera den totala skattebördan, vilket har ansetts öka risken för skattebaserodering. Detta har resulterat i att vissa länder och internationella institutioner infört eller planerar att införa nya regler för att motverka sådan skattebaserodering.

I boken analyseras flera olika internationella regelverk, bland annat rekommendationerna i BEPS Action 4 från OECD och ränteavdragsbegränsningsreglerna i Anti-Skatteflyktsdirektivet (ATAD) inom EU. En slutsats som dras är att varken reglerna från OECD eller EU är i linje med flera internationella skatterättsliga principer, bland annat armlängdsprincipen, skatteförmågeprincipen och intresseprincipen. Dessutom riktas kritik mot att reglerna riskerar leda till ekonomisk dubbelbeskattning av ränta vid vissa gränsöverskridande transaktioner. Mot bakgrund av kritiken föreslås en ny internationell standard för att avgöra huruvida kapitalstrukturer, och de transaktioner m.m. som har koppling till dessa, är inom armlängdsprincipen. Då boken innehåller djupgående analyser av flera nya och komplicerade regelverk som träffar internationella räntebetalningar, är den intressant inte bara för lagstiftare, utan även för akademiker och praktiskt verksamma jurister.

Autilia Arfwidsson är doktorand i finansrätt vid Uppsala universitet.