Kära läsare!

När dessa rader skrivs har vi i min del av landet hunnit med både en vecka med minusgrader och snötäcke och efterföljande töväder. Detta nummer inleds med en intressant artikel om den EU-rättsliga subsidiaritetsprincipen och dess tillämpning inom skatteområdet. Det är professorn i rättsvetenskap Joakim Nergelius som har fördjupat sig bl.a. i de yttranden som riksdagens Skatteutskott har lämnat rörande EU-rättsliga lagförslag på skatteområdet.

Bo Svensson fäster uppmärksamheten på ett annat område som vi skattejurister oftast inte är bekanta med, nämligen förverkande i samband med ansvar för skattebrott. I artikeln ges exempel på de ekonomiska effekter som kan uppstå vid förverkande vid skattebrott

Ylva Rosenkvist Sjögren för oss in på ett annat spännande område, kryptovalutor som t.ex. Bitcoin och hur dessa skall beskattas. I artikeln behandlas både inkomst- och mervärdesskatt och en jämförelse görs med andra länder.

Ersättning för ombudskostnader i skattemål behandlas av Börje Leidhammar i följande artikel. Fokus läggs på utvecklingen i nyare praxis från HFD.

Mattias Fri och Ulrika Grefberg beskriver nya rättsfall på mervärdesskatteområdet i sin rapport.

Vi får i detta nummer också en spännande intervju med Skatteverkets generaldirektör Katrin Westling Palm! Det är Jan Kellgren och Karin Attorps som har gjort intervjun.

Avslutningsvis får vi tips på ny litteratur av Autilia Arfwidsson. Detta nummer är det sista med litteraturrapporten i dess nuvarande form. Jag vill tacka Autilia och alla tidigare litteraturbevakare för era insatser! Vi tror att många av våra läsare får information om ny svensk litteratur genom nyhetsbrev och liknande. Redaktionens ambition är istället att tidskriften skall ge en mer omfattande bevakning av internationell litteratur, företrädesvis akademisk. Autilia kommer att fortsätta arbeta med denna bevakning.

Detta är också Skattenytts sista nummer för 2019 och jag vill önska alla läsare God Jul och Gott Nytt År! Vi möts igen under 2020, som säkert kommer att bli ännu ett spännande skatteår.

Trevlig läsning!

Stefan Olsson