Tanken med litteraturavsnittet är att ge en kortare översikt över ny litteratur som kan vara av intresse för skatterätten ur såväl ett nationellt som ett internationellt perspektiv. Synpunkter på avsnittet tas tacksamt emot av Autilia Arfwidsson (autilia.arfwidsson@jur.uu.se).

Herzfeld Olsson, Petra, Ahlberg, Kerstin, Cejie, Katia, Erhag, Thomas, Likabehandlingsprincipens olika ansikten, Iustus, 2019, 286 sidor.

Inom EU är ett grundläggande mål att likabehandling ska uppnås genom de fyra friheterna. I boken behandlas samspelet mellan arbetsrätt, skatterätt och socialförsäkringsrätt vid gränsöverskridande arbete. Analyserna i boken är avgränsade till tre olika kategorier av arbetskraft som kommer till Sverige för att arbeta med stöd av den fria rörligheteten inom EU; arbetstagare, egenföretagare, och utstationerade arbetstagare. Vidare utgår undersökningen från att arbetet sker på en byggarbetsplats i Stockholm och att arbetskraften kommer från antingen Polen, Tyskland eller Lettland. I boken analyseras de bestämmelser som är centrala vid bestämmandet av nettoinkomsten för arbetaren och kostnaderna för den som köper tjänsten.

Kristoffersson, Eleonor, Rendahl, Pernilla, Textbook on EU VAT, Iustus, 2:a uppl., 2019, 194 sidor

Det EU-rättsliga mervärdesskattesystemet är ett dualt skattesystem, då det existerar parallellt på nationell och EU-nivå. I boken ges en genomgripande introduktion till den EU-rättsliga mervärdesskatterätten. Ett en mängd centrala rättsfall från EU-domstolen analyseras. Boken är utformad för att inte enbart vara användbar för studier i juridik, utan även för praktiskt verksamma skattejurister.

Autilia Arfwidsson är doktorand i finansrätt vid Uppsala universitet.