Kära läsare!

Förordet till detta nummer skrivs med utsikt mot ett vackert värmländskt vinterlandskap, samtidigt som andra delar av landet är drabbade av snöoväder. Vi får hoppas att ovädret snart drar vidare och ersätts med vackert vinterväder.

Inledningsvis skriver Ylva Hansson och Eleonor Kristoffersson om det skatterättsliga företrädaransvaret, med utgångspunkt i den rapport som lämnades av Statskontoret i maj. I artikeln beskrivs företrädaransvaret och Statskontorets utredning, samtidigt som författarna lämnar både sina kritiska och positiva kommentarer till utredningen.

Ylva Rosenkvist Sjögren skriver om jämkning av mervärdesskatt vid ändrad användning av fastighet, särskilt för det fall då fastigheten har bytt ägare. Bakgrunden är ett mål där HFD har begärt förhandsavgörande från EUD med hänvisning till det EU-rättsliga avgörandet C-622/11 Pactor Vastgoed BV.

I detta nummer har vi nöjet att presentera en lite annorlunda artikel. Vår tidigare medlem av redaktionskommittén Ingrid Melbi har intervjuat det nyligen avgångna allmänna ombudet (AO), numera kammarrättsrådet Anders Bengtsson. I intervjun ger f.d. AO en uppriktig och kritisk bild av hur AO:s verksamhet är upplagd och vad som skulle kunna göras annorlunda.

Detta nummer innehåller två rättsfallsanalyser. Andreas Hansson analyserar HFD 2018 ref. 36 och ställer sig där frågan om HFD har ändrat sin praxis avseende fördelningen mellan säljare och köpare av resultatet i handelsbolag vid överlåtelse av andelar under pågående beskattningsår. Tomas Karlsson och Maria Kronvall skriver om ett avgörande från HFD, rörande ett överklagat förhandsbesked avseende mervärdesskatt. Frågan i målet gällde om diskretionär portföljförvaltning utgjorde ett sammansatt tillhandahållande eller om en uppdelning skulle göras.

Avslutningsvis kommer Autilia Arfwidssons rapport om ny skatterättslig litteratur.

Trevlig läsning!

Stefan Olsson