Tanken med litteraturavsnittet är att ge en kortare översikt över ny litteratur som kan vara av intresse för skatterätten ur såväl ett nationellt som ett internationellt perspektiv. Synpunkter på avsnittet tas tacksamt emot av Autilia Arfwidsson (autilia.arfwidsson@jur.uu.se). Litteratur för framtida litteraturavsnitt kan skickas till Autilia Arfwidsson, Juridiska institutionen, Gamla torget 6, 753 20 Uppsala.

Lind, Yvette (red.), Rättsliga och ekonomiska reflektioner över internationell skatteplanering, Iustus, 2018, 228 sidor.

Gränsöverskridande transaktioner har blivit allt mer vanligt förekommande. På EU-skatterättens område har fokus historiskt sett legat på funktionen av den inre marknaden och på undanröjande av hinder för densamma samt på finansieringen av EU som institution. En viss förändring kan dock noteras de senaste åren, då ökad vikt istället har lagts på skyddet av medlemsländernas egna skattebaser. Ett exempel på detta är EU:s ”tax avoidance package”, som medför skyldigheter och inte rättigheter för skattebetalare. Bakgrunden till det förändrade synsättet är bland annat tidigare finanskrisers påverkan på statskassor och ett ökat internationellt samarbete för att få till stånd ett starkare skydd av skattebaser. I Rättsliga och ekonomiska reflektioner över internationell skatteplanering görs tvärvetenskapliga analyser av fenomenet, där både den rättsvetenskapliga och den ekonomiska disciplinen involveras. Frågeställningar från ett flertal bidrag behandlar både den individuella medlemsstaten, den nationella lagstiftaren samt EU. Vissa av författarna har även huvudsakligen utgått ifrån den enskilda skattebetalaren och det enskilda företaget. På så sätt ges både ett ”top-down” och ett ”bottom-up”-perspektiv på frågorna.

Autilia Arfwidsson är doktorand i finansrätt vid Uppsala universitet.