Kära läsare!

I dagarna har det på allvar börjat kännas som vår, gator och gångvägar har sopats från grus och det börjar närma sig den återkommande ritualen att byta till sommardäck på bilen. När inte SkatteNytt pockar på uppmärksamhet kan man dra på sig löparskor och ge sig ut i det fria.

Detta nummer är som sedvanligt är laddat med ett knippe spännande artiklar. Först ut är Marie Jönsson, Katarina Fagring, och Maria Sundberg som beskriver förslagen som har lämnats i SOU 2018:91 om rapporteringspliktiga arrangemang. Förslagen bygger delvis på EU-rättsliga regler som medför en skyldighet för Sverige att införa regler om informationsskyldighet avseende gränsöverskridande arrangemang. Utredningens förslag omfattar dock även inhemska arrangemang.

Nästa artikel är skriven av Coen Deij och behandlar Skatteverkets tolkning av begreppet skatteförmån avseende ränteavdragsbegränsningarna i 24 kap. IL. I artikeln argumenteras för att Skatteverkets tolkning går utöver bestämmelsernas roll som skatteflyktsregler.

Femke van der Zeijden ger en nederländsk skattekonsults perspektiv på några skattefrågor. I artikeln behandlas bl.a. kupongskattens och beskattningen av ISK-kontons förenlighet med EU-rätten.

I detta nummer publiceras också ett par artiklar med fokus på förhandsbeskedsinstitutet. Peter Nilssons och Camilla Berkesten Hägglunds artikel baseras på en undersökning av ansökningar om förhandsbesked som avvisats av HFD under 2017 och 2018 och som presenterades i Lund i mars. Denna artikel följs upp av en artikel av Ingrid Melbi diskuteras om prövningstillstånd bör införas vid överklagande av förhandsbesked till HFD.

Numret avrundas med Autilia Arfwidssons rapport om ny skatterättslig litteratur.

Trevlig läsning!

Stefan Olsson