Tanken med litteraturavsnittet är att ge en kortare översikt över ny litteratur som kan vara av intresse för skatterätten ur såväl ett nationellt som ett internationellt perspektiv. Synpunkter på avsnittet tas tacksamt emot av Autilia Arfwidsson (autilia.arfwidsson@jur.uu.se). Litteratur för framtida litteraturavsnitt kan skickas till Autilia Arfwidsson, Juridiska institutionen, Gamla torget 6, 753 20 Uppsala.

Falcão, Tatiana, A Proposition for a Multilateral Carbon Tax Treaty, IBFD, 2019, 530 sidor.

I avhandlingen ges ett nytt förslag på ett multilateralt ramverk som reglerar länders rätt att beskatta naturresurser som olja, gas och kol genom att ta hänsyn till miljöföroreningar. Utgångspunkten för ramverket är att inkomster endast ska beskattas en gång i produktionskedjan. I avhandlingen diskuteras bland annat vilken typ av skatt som är mest lämplig för att beskatta miljöföroreningar, hur den föreslagna skatten förhåller sig till internationella handelsrättsliga regler, samt vilken typ av organisation som är bäst lämpad för att hantera och administrera skatten. Förslaget baseras på nuvarande miljörättsliga regleringar, till exempel Kyotoprotokollet och Parisavtalet.

Kollmann, Jasmin, Taxable Supplies and Their Consideration in European VAT: With Selected Examples of the Digital Economy, IBFD, 2019, 288 sidor.

Digitaliseringen av världsekonomin har medfört att affärsmodeller baserade på ny teknologi har utvecklas. Hur de nya affärsmodellerna ska beskattas är en utmaning och aktualiserar flera frågor på den indirekta beskattningens område. En viktig fråga är om specifika transaktioner via de virtuella kanalerna ska mervärdesbeskattas eller inte. I boken analyseras tillämpningsområdet för det nuvarande europeiska mervärdesskattesystemet i förhållande till transaktioner inom den digitala ekonomin. Nuvarande regler utvärderas för att se hur effektivt digitala transaktioner beskattas. I avhandlingen bedöms även om och hur nuvarande regler bör revideras för att kunna hantera utmaningen som digitaliseringen av ekonomin medför.

Autilia Arfwidsson är doktorand i finansrätt vid Uppsala universitet.