Kära läsare!

När dessa rader skrivs har Sverige sedan några dagar på allvar drabbats av coronavirusets framfart och hur läget ser ut i Sverige och vår omgivning när tidningen når er läsare vågar jag inte spekulera i. Tidskriftens redaktionskommitté brukar ha regelbundna möten, men fysiska möten har vi fått skjuta på framtiden. Vår ambition är givetvis dock att Skattenytt i möjligaste mån skall fortsätta att utkomma som planerat, även i dessa virustider.

I den första artikeln i detta nummer skriver Lotta Björklund Larsen om skatteantropologi. I denna spännande artikel ges en presentation av detta ganska nya vetenskapsområde. Lotta Björklund Larsen berättar om sin egen forskning och redogör också för olika bidrag som presenterades på en workshop i oktober förra året.

Mattias Fri och Ulrika Grefberg presenterar aktuellt om mervärdesskatt i sin rapport. Nya rättsfall från kammarrätterna, HFD och EU-domstolen behandlas.

Marc Gren och Linnea Westman skriver om beskattning av flygbränsle. Det har funnits en uppfattning om att det enligt internationella konventioner inte är tillåtet för Sverige att beskatta flygbränsle. Författarna visar i artikeln att detta är en missuppfattning och att en sådan beskattning är möjlig.

Roger Persson Österman, till vardags professor vid Stockholms universitet och tidigare redaktör för vår tidskrift, berättar livfullt om sin tid som adjungerad ledamot av Kammarrätten i Stockholm. Undertecknad hade en liknande tjänst för tiotalet år sedan och det är onekligen en kulturkrock när vi akademiker konfronteras med ”verkligheten”.

Robert Lönn skriver om mervärdesskatt vid import och problem som kan uppstå om det tullrättsliga tegelverket inte har följts. Situationer kan uppstå då ingen aktör har rätt till avdrag för ingående mervärdesskatt vid import.

Detta nummer avslutas med Mats Höglunds recension av Hanna Grylins doktorsavhandling Passivitetsrätten vid skattetillägg, som försvarades vid Örebro universitet i november förra året.

Trevlig läsning!

Stefan Olsson