Kära läsare!

Skattenytt nummer 5 produceras när coronavirusets mörker har sänkt sig allt djupare över hela landet och större delen av vår omvärld. Mänskliga möten och kommunikation sker, i alla fall i professionella sammanhang, till mycket stor del digitalt över nätet. Men en kommunikationsform står sig fast genom de stormar vi nu genomlider. Det skrivna ordet, med sina urgamla traditioner och anor, förblir det viktigaste arbetsredskapet för många av oss även i dessa tider. Även om man stänger ned samhället i övrigt i olika grad kan man inte stänga av det skrivna språket. Skattenytt är ett exempel på detta.

Detta nummer är som vanligt späckat med spännande läsning! Vårt fokus är en mer omfattande artikel, skriven av Jesper Johansson. Temat är uttags- och utdelningsbeskattning vid underprisöverlåtelser i internationella oäkta koncerner. Frågan som ställs i artikeln är hur systemet med underprisöverlåtelser fungerar vid transaktioner mellan systerbolag i oäkta koncerner, där det överlåtande och/eller det förvärvande bolaget är utländskt?

Vidare skriver Michal Herink och Ajdin Hadzic initierat om kvalificerade personaloptioner. Hur fungerar regelverket och vilka utmaningar finns? Gränsdragningsfrågor uppstår i praktiken kring vilka företag som kan utnyttja regelverket eller inte.

Till sist gör Pernilla Rendahl en anmälan av Mikael Eks avhandling om Leveranser och unionsinterna förvärv i mervärdesskatterätten. Fokus i avhandlingen ligger på varutransaktioner inom och mellan medlemsstaterna i EU.

Trevlig läsning!

Stefan Olsson