Tobaksskattelagen

I HFD 2019 ref. 62 Prillan Concept i Borås AB mot Allmänna ombudet hos Tullverket prövades frågan om s.k. scraps var skattepliktig som röktobak. Tobaksprodukten bestod av flagor av tobaksblad. Den har tillverkats av tobak som har tröskats, behandlats med vatten och ånga, siktats och därefter sorterats efter storlek. Skaft och nerver har rensats bort.

Prillan Concept importerade tobaksprodukter som dels används i bolagets egen snustillverkning, dels säljs vidare till grossister. När produkterna används i den egna tillverkningen mals tobaken först ned och blandas med kryddor. Därefter blandas den med aromatisk vätska. När produkterna säljs vidare till grossister distribueras de med instruktioner och beredningsmaterial utan att bolaget först vidtagit några beredningsåtgärder. Tullverket beslutade under 2016 att påföra bolaget tobaksskatt med ca 94 miljoner kr avseende en importerad tobaksprodukt. Enligt Tullverket var produkten skattepliktig såsom röktobak eftersom tobaken var skuren eller på annat sätt strimlad och gick att röka utan ytterligare industriell beredning. Vidare klassificerade Tullverket varan under KN-nr 2403 19 90 (röktobak).

Bolaget överklagade till Förvaltningsrätten i Stockholm, som upphävde skattebeslutet. Förvaltningsrätten ansåg att tobaken inte var skuren eller strimlad. Den bedömdes i stället vara tobaksavfall som gick att röka, men ansågs inte vara utbjuden till detaljhandelsförsäljning. Kammarrätten i Stockholm upphävde förvaltningsrättens dom och visade målen åter för prövning av om Tullverkets beslut stred mot principen om skydd för berättigade förväntningar. Enligt kammarrätten var tobaken strimlad och gick att röka utan ytterligare industriell beredning. Tobaksprodukten utgjorde därmed röktobak. Kammarrätten ansåg att det under sådana förhållanden saknade betydelse om produkten var tobaksavfall och om den var utbjuden till detaljhandelsförsäljning.

HFD fann att tobaken maåte anses ha skurits eller på annat sätt strimlats i den mening som avses i 1 c § första stycket 1 tobaksskattelagen (LTS). Eftersom tobaksprodukten således utgör tobak som har skurits eller på annat sätt strimlats och som går att röka utan ytterligare industriell beredning är den skattepliktig saåom röktobak. Någon anledning att pröva om produkten ska anses utgöra tobaksavfall fanns inte. HFD avslog därför överklagandet. Vidare avslog HFD yrkandet om att förhandsavgörande ska inhämtas från EU-domstolen.

Råtobak och scraps är tobaksvaror som uppkommer vid tröskning av tobak som normalt görs i anslutning till att tobaksbladen skördas och torkas i ursprungslandet. Produkterna i detta skick torde i tobaksskattedirektivets mening inte utgöra manufactured tobacco på det sätt som det definieras i bl.a. de engelskspråkiga och franskspråkiga versionerna, vilket skulle kunna innebära att tobaksprodukterna inte omfattas av tobaksskattedirektivet. Scrapsen i aktuellt fall har dock behandlats ytterligare genom att den behandlats med vatten och ånga, siktats och sorterats, samt rensats.

Flertalet EU-länder beskattar inte råtobak som röktobak. Skatteverket anser i ett ställningstagande att 1 c § första stycket 1 LTS ska tillämpas på så sätt att det inte har någon betydelse på vilket sätt tobaksblad sönderdelas. Det är inte heller nödvändigt att fastställa om tobaken har ”skurits” eller om den istället ska anses ha ”strimlats”. Det är tillräckligt att konstatera att tobaken har sönderdelats för att tobaken ska anses ha ”skurits eller på annat sätt strimlats”. Vidare anger Skatteverket att 1 c § första stycket 1 LTS ska tillämpas med ledning av EU-domstolens dom i mål C-638/15, Eko-Tabak, trots att Högsta förvaltningsdomstolen i RÅ 1999 not. 36 har förklarat att en tobaksprodukt i form av torkade tobaksblad som i huvudsak var mer eller mindre sönderbrutna inte var skuren eller strimlad. Den råtobak som var aktuell i Eko-Tabakdomen hade fuktats och behandlats med glycerin. Denna behandling gör att råtobaken mjukgörs så att den går att skära, utan att förvandlas till tobaksdamm. Det är således i Eko-Tabakdomen råtobak som har behandlats med mjukgörare för att möjliggöra skärning, sannolikt efter importen. Av intresse är även att det i tjeckiska HFDs Eko-Tabakdom framgår att det tillhandahölls en skärmaskin i samband med försäljningen som kunderna kunde använda. Av förarbeten till tobaksskattelagen framgår på några olika ställen att med röktobak avses rulltobak och piptobak. Att tobaken är snittad innebär att tobaken skurits i skärmaskin. Skatteverkets tolkning i ställningstagandet kan mot denna bakgrund möjligen sträcka sig längre än vad tobaksskattedirektivet ger utrymme för.

Fredrik Jonsson