Mål C-591/17 Österrike med stöd av Nederländerna mot Tyskland med stöd av Danmark avser fråga om fördragsbrott i förhållande till tysk lagstiftning om infrastrukturavgift för personbilar och undantag från fordonsskatten. Det var en rad fördragsfriheter som var föremål för prövning, och i detta sammanhang ska enbart det fria tillhandahållandet av tjänster (artikl 56 FEUF) behandlas.

Tyskland hade infört en avgift som skulle betalas för personbilar som framfördes på de federala vägarna i Tyskland, och som benämndes ”infrastrukturavgift”. Metoden för att betala denna avgift skiljde sig mellan å ena sidan fordon registrerade i Tyskland, och å andra sidan fordon som inte var registrerade där. Av målet framgår att avgiften var mer betungande för fordon som inte var registrerade i Tyskland. Härutöver tog Tyskland även ut en fordonsskatt som var mer betungande för fordon som inte var registrerade i Tyskland.

Den tyska regleringen i fråga stred enligt EU-domstolen mot artiklarna 18, 34, 56 och 92 FEUF. Här ska endast kortfattat nämnas hur EU-domstolen resonerade i förhållande till det fria tillhandahållandet av tjänster, artikel 56 FEUF. EU-domstolen konstaterade att den tyska regleringen blev mer betungande för tjänsteleverantörer som reste till Tyskland med ett fordon registrerat i en annan medlemsstat (p. 141). Den tyska regleringen var i strid mot det fria tillhandahållandet av tjänster och kunde inte heller motiveras med hänsyn till allmänintresset.

Mattias Dahlberg