I detta nummer av Skattenytt framförs synpunkter på att Skatteverket begär att få ta del av hemvistintyg vid tillämpning av skatteavtal. Med anledning därav lämnas följande kommentar.

I de flesta internationella rättsakter som reglerar informationsutbyte på begäran mellan länder finns ett krav på att Skatteverket ska ha använt sig av de vanliga informationskällor som finns tillgängliga enligt interna regler innan information kan begäras från ett annat land. Skatteverket ska således ha uttömt de möjligheter till utredning som finns här i Sverige. Det innebär att Skatteverket i normalfallet ska ha efterfrågat de uppgifter som behövs i ärendet direkt från den skattskyldiga när uppgifterna inte finns tillgängliga hos myndigheten. Först därefter kan Skatteverket begära informationen från det andra landet.

Ett skatteavtal ska tillämpas ex officio av Skatteverket. I vissa fall krävs ingen uppgift om var personen har hemvist när ett skatteavtal ska tillämpas. I många fall behövs dock en uppgift om personen har hemvist i det andra landet för att skatteavtalet ska kunna tillämpas korrekt. Eftersom det är fråga om att visa den skatterättsliga hemvisten i det andra landet är ett hemvistintyg oftast det enklaste sättet för den skattskyldiga att visa detta. Det är även internationellt vedertaget att visa skatterättslig hemvist enligt skatteavtal med ett hemvistintyg. Även andra sätt är möjliga, men i många fall kan det innebära en mer omfattande och tidsödande utredning som dessutom kan upplevas som inkräktande på den skattskyldigas personliga integritet.

Eftersom det är fråga om statusen för skattskyldighet i det andra landet bör ett hemvistintyg vara utfärdat av en beskattningsmyndighet i det andra landet. Det innebär dock inte att Skatteverket uppställer några formkrav på ett hemvistintyg som utfärdats i ett annat land.

Skatteverket eftersträvar att alla ärenden ska vara väl utredda och att därmed korrekta beslut fattas. Detta utan att för den skull ålägga den skattskyldiga alltför tung administrativ börda. Att vid bosättning i ett annat land kunna visa obegränsad skattskyldighet där genom ett hemvistintyg bör i normalfallet inte anses vara en alltför ingripande åtgärd, men ska endast begäras när det finns behov för att kunna genomföra en korrekt beskattning.

Britt-Marie Hallberg Eriksson. Rättslig expert, Rättsavdelningen, Skatteverket.