För ytterligare information, se Skatteverkets meddelande, SKV M 2014:2.

Skatteverket lämnar med stöd av 2 § förordningen (2007:780) med instruktion för Skatteverket följande allmänna råd om fördelning av anskaffningsutgift för aktier med anledning av Transferator ABs utdelning år 2013 av aktier i MR Green & Co AB.1

Av 42 kap. 16 § inkomstskattelagen (1999:1229), IL, framgår att utdelning från ett svenskt aktiebolag i form av andelar i ett dotterbolag inte ska tas upp som intäkt om vissa villkor är uppfyllda.

För andelar som har förvärvats genom en sådan utdelning av andelar i dotterbolag som avses i 42 kap. 16 § IL, anses enligt 48 kap. 8 § första stycket IL som anskaffningsutgift så stor del av omkostnadsbeloppet för aktierna i moderbolaget – beräknat vid tidpunkten för utdelningen – som motsvarar den förändring i marknadsvärdet som utdelningen medför för dessa aktier. När det senare ska beräknas ett omkostnadsbelopp för aktierna i moderbolaget ska, enligt andra stycket i lagrummet, den genomsnittliga anskaffningsutgiften minskas i motsvarande mån.

Allmänna råd

Av anskaffningsutgiften för aktier i Transferator AB bör, oavsett serie, 9 procent hänföras till dessa aktier och 91 procent till erhållna aktier i Mr Green & Co AB.

Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser

2014:2

Dessa allmänna råd tillämpas fr.o.m. beskattningsåret 2013.