Skatteverket beslutar följande allmänna råd om inkomst av pågående arbeten till fast pris hos skattskyldiga som bedriver byggnads-, anläggnings-, hantverks- eller konsultrörelse enligt 17 kap. 23 § inkomstskattelagen (1999:1229).

Avgränsning mellan löpande räknings- och fastprisarbeten

Enligt 17 kap. 25 § inkomstskattelagen anses ett arbete utfört på löpande räkning om ersättningen uteslutande eller så gott som uteslutande grundar sig på ett på förhand bestämt arvode per tidsenhet, den faktiska tidsåtgången och de eventuella faktiska utgifterna för arbetet. I annat fall anses arbetet utfört till fast pris.

Allmänna råd

Begreppet ”uteslutande eller så gott som uteslutande” bör innebära att minst 90 procent av ersättningen ska ha bestämts med utgångspunkt från ett pris per tidsenhet och faktiska utgifter för material och dylikt.

Ett arbete på löpande räkning med tak bör anses utfört på löpande räkning om det är uppenbart eller så gott som uppenbart att taket normalt sett inte kommer att uppnås.

Slutredovisning

Om den skattskyldige i betydande omfattning har låtit bli att slutredovisa belopp som enligt god redovisningssed hade kunnat slutredovisas ska, enligt 17 kap. 31 § inkomstskattelagen, de belopp som skäligen hade kunnat slutredovisas tas upp som intäkt.

Allmänna råd

Ett arbete bör slutredovisas senast när det är väsentligen fullgjort. Arbetet bör anses som väsentligen fullgjort senast i och med att slutlig ekonomisk uppgörelse har träffats eller borde ha träffats enligt de avtalsvillkor mellan parterna som får anses normala inom aktuell bransch. Den omständigheten att exempelvis garantiåtaganden föreligger eller att vissa mindre arbeten återstår att utföra, utgör i regel inte skäl att anse arbetet som pågående.

Även om slutlig ekonomisk uppgörelse med uppdragsgivaren inte har träffats, t.ex. på grund av tvist mellan parterna, bör resultatavräkning ändå ske senast ett år efter slutbesiktning eller annan liknande åtgärd.

Om arbetet består av flera från varandra avskiljbara delprojekt som var för sig kan resultatavräknas, bör arbetet anses som pågående endast till den del resultatavräkning enligt god redovisningssed inte har kunnat ske.

Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser

2016:7

Dessa allmänna råd tillämpas fr.o.m. beskattningsåret 2016 och ersätter, tillsammans med Skatteverkets allmänna råd (SKV A 2016:6) om pågående arbeten och branscher, Skatteverkets allmänna råd (SKV A 2005:2) om inkomst av pågående arbeten hos skattskyldiga som bedriver byggnads-, anläggnings-, hantverks- eller konsultrörelse.