Ärenden behandlade vid avdelningens rättsfallsseminarium den 25 februari 1997

SRN:s förhandsbesked den 24 februari 1997. Förhandsbeskedet behandlar följande frågeställningar: 1. Utgör visst tillhandahållande information eller undantagen utbildning enligt 3 kap. 8 § mervärdesskattelagen (ML)? 2. Skall aktuellt tillhandahållande med tillämpning av bestämmelserna om omsättningsland i 5 kap. ML anses omsatta inom eller utom landet.

Område: Förhandsbesked

Bakgrunden är i korthet följande. Sökanden tillhandahåller kurser vid sin vårdanläggning för medicinsk och yrkesinriktad rehabilitering. Anläggningen är belägen utom landet. Kurserna riktar sig till dem som medverkar vid uttagning av patienter som skall behandlas vid anläggningen och syftar till att ge insikt om rehabiliteringsprocessens olika delar. Anmälan till kursen administreras av sökandens kansli i Sverige, vilket även i övrigt står för all information till kursdeltagarna. Det kursmaterial som används under kursen framarbetas av kansliets personal som även ombesörjer övrigt administrativt grundarbete hänförligt till kursverksamheten.

SRN beslutade följande.

Tillhandahållandet uppfyller inte de krav som uppställs för att det skall bedömas utgöra undantagen utbildning enligt 3 kap. 8 § ML. Den ändring av bestämmelsen som skett 1997-01-01 påverkar inte heller denna bedömning. I fråga om omsättningsland konstaterade SRN följande: ”att tillhandahållandet av informationen till de olika förvärvarna i Sverige, oavsett om tjänsterna skall anses tillhandahållna från bolagets fasta driftställe i Sverige eller från det fasta driftstället utom landet, är att anse som omsättning gjord inom landet.”

Kommentar

FHB överensstämmer med RSV:s ståndpunkt.

SRN:s förhandsbesked den 25 februari 1997. Fråga om omsättning av vissa tjänster utförda av leg. optiker omfattas av undantaget för sjukvård enligt 3 kap. 4 och 5 §§ mervärdesskattelagen (ML).

Område: Förhandsbesked

De aktuella tjänsterna är följande.

Synundersökning för glasögon:

”I synundersökning för glasögon ingår att först göra en anamnes för att få en klar bild av synproblemet, ärftliga synfel, synbehov m.m. Synstatus och synrefraktion fastställes samt olika tester göres för att kontrollera samsyn mellan ögonen och vilken korrektion som är lämpligast för synbehovet.”

Nytillpassning av kontaktlinser:

”Vid nytillpassning av kontaktlinser ingår ovanstående undersökning och mätning av ögats parametrar.”

Återbesök och linskontroll:

”Vid återbesök 6 månader göres en refraktion för fastställande av aktuell korrektion, undersökning av ögats yttre delar göres i mikroskop, kontroll av linser m.m. Vid återbesök 12 månader ingår samma grundundersökning som för glasögon och lika som vid återbesök vid 6 månader.”

Körkortstest:

”Vid syntest för körkort fastställes synskärpa utan och med korrektion, färgseendetest och synfältscreening.”

Syntest:

”En enkel syntest göres i en autorefraktor för att konstatera om synfel finnes. Och ibland som test avläsning av provtavla.”

Synträning:

”En person med t.ex. samsynsdefekt kan genom regelbunden träning av de yttre ögonmusklerna motverka denna defekt. Patienten instrueras av en optiker hur dessa övningar skall utföras. Övningarna utförs sedan av patienten själv.”

SRN beslutade följande.

Synundersökning är att betrakta som en åtgärd för att utreda kroppsfel och utgör därför, om den utförs av en legitimerad optiker, sjukvård enligt 3 kap. 5 § ML. Samtliga undersökningar i ansökningen är att betrakta som synundersökningar och är därför, liksom synträningen, att bedöma som undantagen sjukvård.

Kommentar

FHB överensstämmer med RSV:s ståndpunkt.

SRN:s förhandsbesked den 27 februari 1997. Förhandsbesked om mervärdesskatt.

Område: Förhandsbesked

Omständigheterna i ärendet var följande. En kommun specificerar renhållningsavgiften i tre delposter, hämtningsavgift, behandlingsavgift och s.k. MFA-avgift. MFA-avgiften avser kostnader för miljöstationer och för omhändertagande av miljöfarligt avfall, kylmöbler, elektronikskrot m.m. Kommunen momsbelägger samtliga delposter. I ansökan om förhandsbesked ville kommunen få bekräftat att även MFA-avgiften utgör ersättning för en tjänst som medför skattskyldighet enligt mervärdesskattelagen (1994:200), ML. Ansökningen ställdes mot bakgrund av att många av kommunens fastighetsägare inte lämnade in något miljöfarligt avfall och därför inte ansåg att kommunen utförde någon tjänst motsvarande MFA-avgiften.

SRN lämnade följande förhandsbesked. ”Den med ansökningen avsedda renhållningsavgiften utgör i sin helhet, således även den delpost som av kommunen benämns MFA-avgift, ersättning för en av kommunen i yrkesmässig verksamhet omsatt skattepliktig tjänst avseende renhållning.”

Nämnden redogjorde i sin motivering för vissa bestämmelser i renhållningslagen (1979:596) samt renhållningsförordningen (1990:984) och anförde därefter bl.a. följande. ”Det förhållande att taxan samt avgiften i den räkning som den avgiftsskyldige erhåller, har specificerats och anger hur kommunen har beräknat fördelningen av sina kostnader på olika delposter, medför inte att avgiften skall behandlas på annat sätt än som ersättning för en enda sammanhållen tjänst. Beskattningsunderlaget för omsättningen skall därför beräknas med utgångspunkt i renhållningsavgiften i dess helhet.”

Kommentar:

FHB överensstämmer med RSV:s ståndpunkt.

RR:s målnr 5083-1995.

Område: Prövningstillstånd

Saken:

Västra Regionföreningen av Sveriges Tandläkarförbund bedriver på självkostnadsbasis efter- och vidareutbildning för medlemmar i Sveriges Tandläkarförbund och deras personal. Föreningens omsättning uppgick under år 1991 till omkring 3,4 milj.kr. Fråga om utbildningsverksamheten är att anse som näringsverksamhet och – om så anses vara fallet – i vad mån förutsättningar för skattebefrielse föreligger. Inkomsttaxering 1992.

Klagande:

RSV.

Lagrum:

7 § 5 mom. lagen (1947:576) om statlig inkomstskatt.