RR:s dom 1998-06-12, mål nr 7565-1997. Skattemässiga konsekvenser vid ombildning av en internationell koncern.

Område: Regeringsrätten

Ärende behandlat vid Riksskatteverkets rättsfallsseminarium den 22 september 1998.

Inkomsttaxering 1998 – 2000.

Ett av sökandebolagen överklagade SRN:s förhandsbesked såvitt gällde frågan om en senare återbetalning av det aktieägartillskott som bolaget planerade att lämna BV ska utdelningsbeskattas hos bolaget (fråga 3).

RR gjorde samma bedömning som SRN och fastställde nämndens besked i den del det hade överklagats.

SRN:s förhandsbesked den 26 augusti 1998. Fråga om uttagsbeskattning

Område: Förhandsbesked

Ärende behandlat vid Riksskatteverkets rättsfallsseminarium den 22 september 1998.

Avser taxeringsåren 1998-2001

X AB bedriver värdepappersförvaltning utan anställd personal. Bolaget ägs av de norska bolagen A A/S (40%), B A/S (30%) och C A/S (30%). De norska bolagen ägs i sin tur av tre fysiska personer (syskon) bosatta i Norge. Bolagen är helägda av en person. De norska bolagen har för avsikt att bilda var sitt helägt svenskt dotterbolag. X AB:s tillgångar ska överföras till de nybildade bolagen i proportion till de norska bolagens ägarandelar. Som skäl för omorganisationen anförs att de fysiska personerna på ett mer direkt sätt vill kunna påverka förvaltningen av ”sina” tillgångar. X AB frågar om transaktionerna kommer att medföra uttagsbeskattning.

SRN beslutade följande.

FÖRHANDSBESKED

Uttagsbeskattning skall ej ske.

MOTIVERING

Av RÅ 1992 ref. 56 framgår att omstruktureringar som har sin grund i organisatoriska förändringar under vissa förutsättningar kan genomföras utan några särskilda beskattningskonsekvenser. Den aktuella omstruktureringen får anses uppfylla dessa förutsättningar.

Två ledamöter var skiljaktiga och gjorde bedömningen att det inte framstår som sannolikt – och har inte ens påståtts av bolaget – att en uppdelning av tillgångarna är ägnad att i något hänseende förbättra förutsättningarna för verksamheten, jfr RÅ 1992 ref. 56. Särskilda skäl mot en underlåten uttagsbeskattning anses därför inte föreligga.

Kommentar:

RSV har överklagat förhandsbeskedet. Gällande rätt som den kommit till uttryck i Sipano-målet (RÅ 1992 ref. 56) och rättsfall därefter får anses vara förhållandevis liberal när det gäller prövning av om en underprisöverlåtelse är organisatoriskt motiverad. Om den generösa hållningen även omfattar organisationsförändringar med inriktning på typisk kapitalförvaltning är dock oklart.