RR:s beslut den 3 december 1999 Fråga om förvaltningsföretag enligt 7 § 8 mom. SIL föreligger m.m.

Område: Regeringsrätten

Ärende behandlat vid Riksskatteverkets rättsfallsseminarium den 14 december 1999.

Av RSV överklagat förhandsbesked

Skatterättsnämnden ansåg i sitt förhandsbesked sökandebolaget vara ett förvaltningsföretag. Skatterättsnämndens förhandsbesked har tidigare refererats i protokoll 31/98 punkt 8.

Regeringsrättens undanröjde Skatterättsnämndens förhandsbesked och avvisade ansökningen.

Regeringsrättens anförde följande skäl för sitt avgörande

Ett svenskt aktiebolag skall anses som ett förvaltningsföretag enligt 7 § 8 mom. andra stycket lagen om statlig inkomstskatt om bolaget förvaltar värdepapper eller likartad lös egendom och därutöver inte direkt eller indirekt i mer än obetydlig omfattning bedriver annan verksamhet.

Av handlingarna i målet framgår varken den absoluta eller relativa omfattningen av den verksamhet som sökandebolaget kommer att bedriva vid sidan av värdepappersförvaltning. Tillräckligt underlag för att meddela förhandsbeskedet i de frågor som bolaget ställt föreligger därför inte. På grund härav skall förhandsbeskedet undanröjas.

KR:s i Stockholm dom den 12 april 1999 mål nr 1407-1999 Sekretess för adressuppgifter avseende SN-ledamöter

Område: Kammarrätten

Ärende behandlat vid Riksskatteverkets rättsfallsseminarium den 14 december 1999.

I ett beslut den 23 februari 1999 avslog SKM i Stockholm en begäran om utlämnande av adressuppgifter till SN-ledamöter med stöd av bestämmelsen i 7 kap. 11 § fjärde stycket andra meningen SekrL. Enligt bestämmelsen gäller sekretess, i den utsträckning regeringen föreskriver, med ett omvänt skaderekvisit i personaladministrativ verksamhet hos myndighet där personalen särskilt kan riskera att utsättas för våld eller annat allvarligt men för uppgift om enskilds bostadsadress, hemtelefonnummer och personnummer. (Av 1 a § SekrF framgår att den nämnda sekretessen gäller bl.a. hos SKM.) SKM gjorde därvid den bedömningen att ”ledamöterna kan ses som myndighetens personal med hänsyn till att de för det allmännas räkning deltagit i myndighetens verksamhet”.

SKM:s beslut överklagades. Tillsammans med sitt yttrande till KR överlämnade myndigheten handlingar, vilka sökanden insänt till SKM, i syfte att ge KR en uppfattning om den ”ton” som förekommit i sökandens kontakter med SKM.

KR ansåg ”med hänsyn till vad som framkommit i målet” att grund förelåg att med stöd av 7 kap. 11 § fjärde stycket SekrL vägra att lämna ut de begärda uppgifterna till sökanden.

KR:s beslut överklagades.

Kommentar:

RR meddelade inte prövningstillstånd (beslut 1999-11-10, mål nr 2975-1999).