Beslutande instans: Högsta förvaltningsdomstolen

Datum: 7 november 2011

Dnr/målnr/löpnr: 3855-10

Misstagsinbetalning till skattekonto

Högsta domstolen har den 7 november 2011 (mål T 3855) beslutat att Skatteverket ska betala tillbaks pengar som ett bolag av misstag betalat in som tillgodoräknats ett annat bolags skattekonto.

Anledningen till att Skatteverket lät saken gå till domstol var att det bolag till vilkets konto betalningen tillgodoräknades hade skatteskulder. Inbetalningen användes till att betala dessa skulder. Enligt en uttrycklig bestämmelse i skattebetalningslagen får Skatteverket bara göra ut- eller återbetalningar från skattekontot om det finns ett överskott. Högsta domstolen har nu slagit fast att de civilrättsliga principerna om s.k. condictio indebiti tar över de av riksdagen beslutade bestämmelserna i skattebetalningslagen.

Skatteverket har redan tidigare betalat tillbaks misstagsinbetalningar när det funnits överskott på mottagarens konto. Skatteverket kommer i fortsättningen att rätta sig efter Högsta domstolens dom och betala tillbaks misstagsbetalningar även när det finns ett underskott på mottagarens konto.

För att en återbetalning ska ske till inbetalaren förutsätts att det är fråga om en misstagsbetalning. Det är den som begär återbetalning som ska visa att så är fallet.

För att återbetalning ska ske förutsätts även att det inbetalade beloppet inte har betalats ut till kontoinnehavaren eller någon av hans fordringsägare (annan fordringsägare än Skatteverket). I ett sådant fall får inbetalaren vända sig mot den som fått utbetalningen.

För att återbetalning ska ske förutsätts slutligen att inbetalaren påtalar misstaget för Skatteverket kort efter det att han fått sitt utdrag från skattekontot.