Beslutande instans: Högsta förvaltningsdomstolen

Datum: 2012-04-24

Område: Inkomstskatt – Internationell beskattning

Dnr/målnr/löpnr: 1062-11

Högsta förvaltningsdomstolen har ansett att när avräkning ska göras för utländsk skatt ska tidigare års underskott inte beaktas när de utländska förvärvsinkomsterna bestäms vid spärrbeloppsberäkningen

Högsta förvaltningsdomstolens dom den 24 april 2012, mål nr 1062-11

Frågan gällde om avdrag för tidigare års underskott är en sådan kostnadspost som ska minska den utländska förvärvsinkomsten vid spärrbeloppsberäkningen enligt 2 kap. 10 § lagen (1986:468) om avräkning av utländsk skatt, AvrL. Målet avsåg ett överklagat förhandsbesked. Högsta förvaltningsdomstolen fastställde förhandsbeskedet och angav följande skäl för avgörandet.

”Vid införandet av 2008 års ändringar i AvrL hade det sedan länge ansetts att tidigare års underskott inte skulle beaktas när den utländska förvärvsinkomsten bestämdes vid beräkningen av spärrbeloppet. I fråga om beskattningsårets underskott från utländska filialer slog Högsta förvaltningsdomstolen fast detta i RÅ 1999 ref. 65 (se också prop. 1982/83:14 s. 10–12).

Lagändringarna 2008 syftade bl.a. till att uppnå ett materiellt så korrekt resultat som möjligt vid spärrbeloppsberäkningen. Den närmare beskrivningen i lagtexten av vad som ska avses med utländska förvärvsinkomster ändrades på så sätt att ”intäkter efter avdrag för kostnader” ersattes med ”intäktsposter efter avdrag för kostnadsposter”. Vidare togs det in kompletterande bestämmelser om hur bl.a. koncernbidrag och periodiseringsfonder ska hanteras.

Förarbetena till ändringarna i AvrL innehåller inga uttryckliga överväganden om underskott. Det framgår inte heller klart av den nya lagtexten att den ska ha en annan innebörd såvitt gäller underskott än vad som ansetts gälla tidigare. Stor försiktighet bör iakttas när det gäller att i en fråga av det slag som nu är aktuellt ändra ett rättsläge som varit bestående under en längre tid. Enligt Högsta förvaltningsdomstolens mening innebär inte 2008 års lagändringar att rättsläget ändrats så att tidigare års underskott ska beaktas när de utländska förvärvsinkomsterna bestäms vid spärrbeloppsberäkningen. Skatterättsnämndens förhandsbesked ska därför fastställas.”

Kommentar:

Genom domen i Högsta förvaltningsdomstolen är Skatteverkets ställningstagande 2009-09-25 (dnr 131 728602-09/111) överspelat.