Datum: 2013-05-03

Område: Inkomstskatt – Kapital, Inkomstskatt – Näring

Dnr/målnr/löpnr: 101-12/D

Fråga om andel är kvalificerad

För att begreppet ”verksam i betydande omfattning” ska föreligga krävs ett ägarsamband.

Skatterättsnämndens förhandsbesked den 3 maj 2013

Förhandsbesked

Aktierna i X AB är inte kvalificerade andelar enligt 57 kap. 4 § första stycket inkomstskattelagen (1999:1229) efter utgången av år 2012.

Motivering

Bakgrund

A och två andra personer (bolagsmännen) äger aktierna i X AB till lika delar. Bolaget är ett holdingbolag där det finns vinstmedel från bolagets försäljning under år 2012 av aktierna i det fastighetsförvaltande dotterbolaget Y AB.

Bolagsmännen ägde ursprungligen samtliga aktier i Z AB, ett bolag där de var och fortfarande är aktivt verksamma. År 2004 sålde bolagsmännen aktierna i Z AB till ett annat av dem helägt bolag, Y AB. Aktierna i Z AB såldes år 2007 vidare till utomstående. I överlåtelseavtalet fanns en fast köpeskilling angiven. Av avtalet framgår att priset på aktierna baserades på förutsättningen att bolagsmännen skulle fortsätta sina anställningar i Z AB under en viss tid.

I samband med den externa försäljningen av aktierna i Z AB år 2007 vidtogs ett antal åtgärder i syfte att minska beskattningen. Bolagsmännen bildade bl.a. nya bolag och genom interna aktieöverlåtelser överläts aktierna i Y AB mellan vissa av bolagen. En del av vinstmedlen som fanns i Y AB och som var hänförliga till den externa försäljningen av aktierna i Z AB fördes genom utdelning över till ett av de nybildade bolagen. Därefter överläts aktierna i Y AB genom en intern överlåtelse till X AB. Det överlåtande bolaget överläts i sin tur till ett annat av bolagsmännen ägt aktiebolag varefter den koncern som då uppstod såldes till utomstående. Vad avser sistnämnda aktieöverlåtelse har Skatteverket i omprövningsbeslut 2009 funnit att beskattning av kapitalvinsten ska ske i enlighet med reglerna i 57 kap.

Frågan och parternas inställning

A vill ha besked huruvida hans aktier i X AB är kvalificerade andelar under år 2013. Enligt A har det kapital, som enligt praxis kan anses innebära en verksamhetsöverföring och medföra att fråga är om samma eller likartad verksamhet, blivit beskattat med tillämpning av bestämmelserna i 57 kap. vilket tyder på att de aktuella aktierna inte bör vara kvalificerade. Stöd för denna uppfattning ger även den omständigheten att han inte sedan år 2007 ägt aktier i Z AB.

Enligt Skatteverket torde X AB anses bedriva samma eller likartad verksamhet som Z AB. Aktierna i X AB är emellertid inte kvalificerade andelar under år 2013 eftersom A inte varit verksam i betydande omfattning i Z AB sedan år 2007.

Rättsligt

Av 57 kap. 4 § första stycket 1 framgår att en andel är kvalificerad om andelsägaren eller närstående under beskattningsåret eller något av de fem föregående beskattningsåren varit verksam i företaget eller i ett annat fåmansföretag som bedriver samma eller likartad verksamhet.

En andel är också kvalificerad enligt första stycket 2 om företaget, direkt eller indirekt, under beskattningsåret eller något av de fem föregående beskattningsåren har ägt andelar i ett annat fåmansföretag där andelsägaren eller någon närstående varit verksam i betydande omfattning under beskattningsåret eller de fem föregående beskattningsåren.

Skatterättsnämndens bedömning

Enligt förutsättningarna i ärendet har A inte varit verksam i betydande omfattning i vare sig X AB eller i Y AB.

Frågeställningen är i stället inriktad på om A inom den tid som anges i 57 kap. 4 § kan anses ha varit verksam i betydande omfattning i ett annat fåmansföretag som bedriver samma eller likartad verksamhet som X AB. Frågan har sin grund i hur begreppet ”samma eller likartad verksamhet” tillämpas och den praxis som finns beträffande fall där hela eller delar av verksamheten i ett fåmansföretag överförs till ett annat sådant företag och där verksamheten i det senare företaget ligger inom ramen för den tidigare bedrivna verksamheten eller på fall där likartat samband föreligger mellan bolagen (jfr RÅ 1999 ref. 28, RÅ 2010 ref. 11 I–V och HFD 2011 ref. 75).

Utifrån vad som har upplysts i ärendet får Z AB och X AB anses bedriva samma eller likartad verksamhet. Vinstmedel från Z AB, där A varit verksam i betydande omfattning, har vid försäljningen år 2007 förts över till Y AB. Viss del av dessa vinstmedel har i ett senare skede förts över till X AB i och med bolagets försäljning av aktierna i Y AB.

En ytterligare förutsättning för att en andel ska anses som kvalificerad enligt 57 kap. 4 § första stycket 1 är att andelsägaren eller någon närstående i det ena fåmansföretaget som under aktuell tidsperiod varit verksam i betydande omfattning i det andra fåmansföretaget också ska vara delägare i det företaget (HFD 2012 ref. 67 II). Ett sådant ägarsamband saknas i detta fall.

Den omständigheten att försäljningen av aktierna i Z AB villkorats av As och övriga bolagsmäns fortsatta anställning i bolaget under viss tid medför enligt Skatterättsnämndens mening inte någon annan bedömning av hur andelarna i X AB ska klassificeras.

Av ovanstående följer att As aktier i X AB inte är kvalificerade andelar efter utgången av år 2012.

Kommentar

Skatterättsnämndens förhandsbesked överensstämmer med verkets uppfattning och det kommer inte att överklagas. De båda aktuella bolagen, Z AB och X AB, ansågs bedriva samma eller likartad verksamhet fastän vinstmedel från Z AB inte gått direkt till X AB utan via Y AB. Men eftersom A var verksam i Z AB och att han inte ägt aktier i detta bolag sedan 2007 blir aktierna i X AB okvalificerade fr.o.m. 2013 pga. att det saknas ett ägarsamband med Z AB.

Vad som också är av intresse är att via s.k. dubbla interna aktieöverlåtelser har 100 IBB av vinstmedlen från Z AB redan blivit beskattade i inkomstslaget tjänst. Genom interna aktieöverlåtelser har emellertid en del vinstmedel från Z AB hamnat i X AB. Hade A sålt andelarna i X AB innan karenstiden gått ut hade även dessa vinstmedel blivit 3:12-beskattade med som mest 100 IBB i inkomstslaget tjänst. Således hade man totalt sett fått mycket högre beskattning än om man skattat fram vinstmedlen från Z AB direkt vid den försäljningen. Bara för att 100 IBB av vinstmedelen från ett bolag blivit beskattat i inkomstslaget tjänst innebär det inte att andelarna med automatik blir okvalificerade.