Datum: 2023-12-19

Områden: Mervärdesskatt

Dnr: 8-2676990

Skatterättsnämndens förhandsbesked 2023-12-07, dnr 38-23/I

Sammanfattning

Skatterättsnämnden har bedömt att det är en ekonomisk verksamhet när 3–4 hästar kontinuerligt tillhandahålls för deltagande i tävlingslopp mot ersättning i form av startpeng. Förhandsbeskedet är överklagat.

Skatteverket delar inte nämndens bedömning utan anser att det inte är en ekonomisk verksamhet när en hästägares verksamhet endast består i att ställa upp i tävlingar mot en startpeng. Skatteverket vidhåller alltså det synsätt som Skatteverket redogör för i ställningstagandet 2021-04-13, dnr 8-902676, Beskattningsbar person – gränsdragning mellan ekonomisk verksamhet och privat verksamhet, mervärdesskatt.

Ett förhandsbesked som har vunnit laga kraft är bindande för Skatteverket endast i förhållande till den det berör om den enskilda väljer att åberopa det. Ett förhandsbesked som överklagas vinner inte laga kraft förrän Högsta förvaltningsdomstolen har avgjort frågan förutsatt att Högsta förvaltningsdomstolen inte undanröjer förhandsbeskedet. Skatteverket kommer därför fortsätta att tillämpa sitt synsätt i avvaktan på en vägledande dom. När det finns en vägledande dom är det den tolkning som framgår av domen som Skatteverket tillämpar.

Referat

Förhandsbeskedet avsåg ett ärende där Skatteverket beslutat att avregistrera ett företag till mervärdesskatt. Företagets verksamhet bestod i att tillhandahålla 3–4 hästar för deltagande i tävlingar mot en startpeng. Allmänna ombudet hos Skatteverket ansökte om förhandsbesked för att få svar på om företagets verksamhet är en ekonomisk verksamhet. Skälen till ansökan var att Skatteverket mot bakgrund av ett ställningstagande granskat ett antal verksamheter inom trav- och galopp. Granskningarna har medfört att personer som enligt Skatteverkets tidigare bedömning varit skattskyldiga till mervärdesskatt avregistrerats eftersom de inte längre bedömts vara beskattningsbara personer och därmed inte skattskyldiga. Det är rättsligt oklart hur frågan ska bedömas och de pågående granskningarna förväntas leda till många processer. Eftersom det saknas vägledande avgöranden är det av stor vikt för en enhetlig lagtolkning och rättstillämpning att ett förhandsbesked lämnas.

Skatterättsnämnden konstaterade med hänvisning till HFD 2019 ref. 68 att företagets tillhandahållande av travhästar för deltagande i tävlingslopp mot ersättning i form av startpeng är ett tillhandahållande mot ersättning. Nämnden ansåg att detta innebär att företaget i sin under många år bedrivna verksamhet med travhästar i licensierad träning, vilka inte nyttjas privat, fortlöpande vinner intäkter i verksamheten.

Skatterättsnämnden ansåg därför att företaget bedrev ekonomisk verksamhet i egenskap av beskattningsbar person vid tidpunkten för Skatteverkets beslut om avregistrering. Den ekonomiska karaktären av en verksamhet påverkas enligt Skatterättsnämndens mening inte av att det endast finns en uppdragsgivare. Det saknar även betydelse att ersättningen, startpengen, är låg.

Skatteverkets kommentar

Skatteverket anser att det inte är fråga om en ekonomisk verksamhet när en hästägares verksamhet endast består i att ställa upp i tävlingar mot en startpeng.

För att det ska vara fråga om en ekonomisk verksamhet med fortlöpande försäljningar ska tjänsterna säljas kontinuerligt och med viss frekvens. En hästägare kan endast delta med en häst i ett begränsat antal tävlingar per år med hänsyn till hästens hälsa. En hästägare kan därför endast få ett begränsat antal försäljningar per år. En hästägare kan vidare endast ingå avtal om att hästen ska delta för varje enskilt tävlingstillfälle. Det finns således ingen möjlighet att ingå avtal om kontinuerliga försäljningar. Detta gäller oavsett hästens kapacitet och träningsförutsättningar samt kuskens eller jockeyns kompetens. Vidare tillkommer att ersättningen för dessa försäljningar är låg och hästägaren saknar möjlighet att påverka försäljningspriset.

Dessa omständigheter talar för att en verksamhet som endast består i att tävla med sin häst avsevärt skiljer sig från hur andra ekonomiska verksamheter med låg ersättning bedrivs. När ekonomisk verksamhet bedrivs och varje transaktion har låg ersättningsnivå är det normalt att kostnaderna för verksamheten också är låga samt att det finns en strävan och möjlighet att uppnå en hög försäljningsfrekvens. För en hästägare som endast tävlar med sin häst mot en startpeng saknas dessa kännetecken (Skatteverkets ställningstagande 2021-04-13, Beskattningsbar person – gränsdragning mellan ekonomisk verksamhet och privat verksamhet, mervärdesskatt, dnr 8-902676).

Ett förhandsbesked som har vunnit laga kraft är bindande för Skatteverket endast i förhållande till den det berör om den enskilda väljer att åberopa det. Ett förhandsbesked som överklagas vinner inte laga kraft förrän Högsta förvaltningsdomstolen har avgjort frågan förutsatt att Högsta förvaltningsdomstolen inte undanröjer förhandsbeskedet. Skatteverket kommer därför fortsätta att tillämpa sitt synsätt i avvaktan på en vägledande dom. När det finns en vägledande dom är det den tolkning som framgår av domen som Skatteverket tillämpar.

Referenser

4 kap. 2 § mervärdesskattelagen (2023:200), ML

16 § lagen (1998:189) om förhandsbesked i skattefrågor, FHBL

Skatteverkets ställningstagande 2021-04-13, dnr 8-902676, Beskattningsbar person – gränsdragning mellan ekonomisk verksamhet och privat verksamhet, mervärdesskatt.