Område: Inkomstskatt – Tjänst

Datum: 2009-06-22

Dnr/målnr/löpnr: 131 552850-09/111

Notera att procentsatsen för rotavdrag ändrades från 50 procent till 30 procent av arbetskostnaden 2016-01-01

1 Sammanfattning

Köpare av husarbete (ROT-arbete och hushållsarbete) medges preliminär skattereduktion för arbete i samband med att fakturan betalas. Köparen ska begära slutlig skattereduktion för husarbetet i sin inkomstdeklaration. Skattereduktionen räknas av mot kommunal och statlig inkomstskatt, statlig fastighetsskatt samt mot kommunal fastighetsavgift. Det är köparen av husarbete som ansvarar för återbetalning av för mycket utbetald preliminär skattereduktion om köparens slutliga skatt att betala inte räcker för att skattereduktion för husarbete ska kunna medges med belopp som motsvarar tidigare utbetald preliminär skattereduktion.

Även i andra fall där det bara är köparen av husarbete som har kännedom om att det brister i vissa förutsättningar för full skattereduktion är det köparen som är ansvarig för den för höga preliminära skattereduktionen. Det kan exempelvis inträffa när någon genom köp av husarbete från flera utförare har överskridit den maximala skattereduktionen, 50 000 kr, eller när det avser husarbeten för vilka köparen fått försäkringsersättning eller offentliga ersättningar eller bidrag.

Krav på köparens återbetalning sker genom att köparen, genom beslut vid taxeringen, blir återbetalningsskyldig för den preliminära skattereduktionen som belastar köparens skattekonto.

I de fall det efter utbetalning av preliminär skattereduktion uppmärksammas att det utförda arbetet inte uppfyller kraven för husarbete är det utföraren av arbetet som är skyldig att återbetala den preliminära skattereduktionen till Skatteverket. Ett beslut om återkrav kan ske sex år efter beskattningsårets utgång. Skatteverket ska även i sådant fall ompröva köparens taxering och neka skattereduktion för husarbete.

2 Bakgrund och frågeställning

Med anledning av fakturamodellens införande har fråga uppkommit om vilket ansvar en utförare har i de fall köparens slutliga skatt, med hänsyn till övriga skattereduktioner, inte räcker för att ge en slutlig skattereduktion som är lika med den preliminära skattereduktion som har betalats ut till utföraren av arbetet.

Fråga har även uppkommit om vilket ansvar en utförare av ett arbete har när det i efterhand framkommer att det arbete som utförts inte är ett husarbete och därför inte ger rätt till skattereduktion.

Frågeställningarna har sin grund i att såväl lagen (2009:194) om förfarandet vid skattereduktion för hushållsarbete, förfarandelagen, och taxeringen inklusive skattekontots avstämningsregler var för sig har rättsliga lösningar på problemen.

3 Gällande rätt m.m.

Av 67 kap. 2 § inkomstskattelagen (1999:1229), IL, i dess lydelse från och med den 1 juli 2009 framgår att skattereduktion för sjöinkomst, allmän pensionsavgift, arbetsinkomst (jobbskatteavdrag), underskott av kapital och hushållsarbete ska göras i nu nämnd ordning. Vidare framgår att skattereduktion ska räknas av mot kommunal och statlig inkomstskatt, mot statlig fastighetsskatt samt mot kommunal fastighetsavgift.

Enligt 67 kap. 11 § IL har den rätt till skattereduktion för husarbete som

  1. vid beskattningsårets utgång har fyllt 18 år,

  2. är obegränsat skattskyldig under någon del av året, och

  3. har haft utgift för hushållsarbete, fått förmån av hushållsarbete eller har redovisat ersättning för utfört hushållsarbete i en förenklad skattdeklaration.

Vad som avses med hushållsarbete anges i 67 kap. 13 – 13 c §§ IL.

Enligt 11 kap. 9 § skattebetalningslagen (1997:483), SBL, ska Skatteverket varje år fatta beslut om skattens storlek enligt den årliga taxeringen (grundläggande beslut om slutlig skatt). Med slutlig skatt avses summan av skatter och avgifter enligt 10 § minskad med skattereduktion för bl.a. hushållsarbete.

Enligt 11 kap. 14 § SBL ska Skatteverket sedan den slutliga skatten har bestämts göra en avstämning av skattekontot. Till den slutliga skatten ska då bl.a. läggas preliminär skattereduktion enligt 17 § förfarandelagen.

Av 6 § förfarandelagen framgår att om den som har rätt till skattereduktion för hushållsarbete (köparen) inte har betalat hela utgiften för hushållsarbetet får utföraren begära utbetalning från Skatteverket (under förutsättning att utföraren har F-skattsedel).

I 7 § samma lag anges att utbetalningen får uppgå till ett belopp som motsvarar mellanskillnaden mellan den debiterade ersättningen för hushållsarbete inklusive mervärdesskatt och köparens faktiska betalning för arbetet till utföraren, dock högst till samma belopp som köparen har betalat och maximalt 50 000 kr. Enligt 11 § ska Skatteverket snarast fatta beslut om sådan utbetalning.

Av 14 § framgår bl.a. att om Skatteverket har betalat ut ett belopp utan att mottagaren har varit berättigad till det, ska Skatteverket snarast besluta att det felaktigt utbetalda beloppet ska betalas tillbaka.

Av 17 § framgår att köparen ska tillgodoräknas preliminär skattereduktion med ett belopp motsvarande den utbetalning som Skatteverket enligt 11 § beslutat om.

Om Skatteverket har betalat ut ett belopp utan att mottagaren har varit berättigad till det ska, enligt 14 §, Skatteverket snarast besluta att det felaktigt utbetalda beloppet ska betalas tillbaka. Ett beslut om återbetalning får inte meddelas efter utgången av det sjätte året efter det beskattningsår som utbetalningen avser.

4 Skatteverkets bedömning

Systemet med preliminär skattereduktion innebär att köpare av husarbete tillgodoförs skattereduktionen direkt vid köpet genom att han endast behöver betala halva arbetskostnaden (maximal reduktion 50 000 kr per år) till utförare av husarbetet. Efter det att köparen betalat halva arbetskostnaden kan utföraren av arbetet begära utbetalning av resterande del från Skatteverket.

För att utföraren ska ha rätt till utbetalning från Skatteverket krävs att det utförda arbetet är hänförligt till den som begär skattereduktion eller, i förekommande fall, dennes förälders hushåll. Vidare krävs att det är frågan om ett husarbete enligt de definitioner som finns i 67 kap. 13 – 13 c §§ IL samt att kunden vid beskattningsårets utgång fyllt 18 år och att utföraren har F-skattsedel. I och med att utbetalningen görs till utföraren har köparen av husarbetet tillgodoförts en preliminär skattereduktion motsvarande det belopp som betalats ut till utföraren.

Köparen av arbetet måste sedan själv i sin inkomstdeklaration begära slutlig skattereduktion för utgifter för hushållsarbete. I prop. 2008/09:77 s. 53 anges följande:

”Det är principiellt viktigt att köparen begär skattereduktion, eftersom det är köparen som själv är ytterst ansvarig för att uppgifterna är korrekta. Vissa omständigheter är för övrigt kända endast av köparen, som t.ex. att arbetet är hänförligt till dennes förälders hushåll eller att någon ersättning eller något stöd eller bidrag inte har erhållits för arbetet.

Den slutliga skattereduktionen för hushållsarbete minskar köparens slutliga skatt. När den slutliga skatten har bestämts ska Skatteverket till den slutliga skatten lägga den preliminära skattereduktionen. I de fall korrekta uppgifter har redovisats kommer den preliminära skattereduktionen att ´kvittas´ mot den slutliga skattereduktionen. Detta innebär att ingen ytterligare utbetalning till köparen kommer att göras. Den preliminära skattereduktionen har, som tidigare redovisats, tillgodoräknats köparen genom att Skatteverket har betalat motsvarande belopp direkt till utföraren som betalning för utfört hushållsarbete.”

4.1 Den slutliga skatten räcker inte för att ge full skattereduktion för husarbete

Av propositionen framgår att i de fall arbetet som sådant berättigar till skattereduktion för husarbete är det köparen av arbetet som ytterst ansvarar för de uppgifter som avgör om han kan utnyttja hela den skattereduktion som han preliminärt har tillgodoförts genom att bara betala en viss del av arbetskostnaden till utföraren av tjänsten.

I de fall köparens slutliga skatt inte räcker till för att tillgodoföra hela den preliminära skattereduktionen bör därför köparen ansvara för att återbetalning sker. Om den slutliga skatten inte räcker till för att ge full skattereduktion för husarbete kommer köparen att bli betalningsskyldig för motsvarande del av den preliminära skattereduktionen som han inte har kunnat utnyttja i slutlig skattereduktion. Detta gäller även i de fall köparen redan nått upp till maximala 50 000 kr i skattereduktion eller när det gäller arbeten för vilka köparen fått försäkringsersättning eller någon form av bidrag eller annat ekonomiskt stöd från staten eller från en kommun eller ett landsting.

Gemensamt för dessa situationer är att förutsättningarna oftast endast är kända av köparen av arbetet och att utföraren därför inte bör göras ansvarig för den del av den preliminära skattereduktionen som köparen inte kan utnyttja.

Exempel:

Lars har köpt husarbete till ett värde av 100 000 kr. Lars har betalat 50 000 kr till utföraren. Utföraren har i sin tur begärt och fått 50 000 kr från Skatteverket. I samband med att Skatteverket betalar ut beloppet till utföraren får Lars ett besked från Skatteverket som visar hur mycket preliminär skattereduktion som han har fått.

Lars har en månadsinkomst på 24 000 kr dvs. en årsinkomst på 288 000 kr. Han har haft ränteutgifter med sammanlagt 27 000 kr och han ska betala fastighetsavgift med 3 000 kr per år. Lars slutliga skatt, efter skattereduktion för allmän pensionsavgift, jobbskatteavdrag och skattereduktion för underskott av kapital är 61 000 kr.

Skattereduktion för husarbete medges inte för den del av den slutliga skatten som hänför sig till allmän pensionsavgift samt kyrko- och begravningsavgift. Det innebär för Lars att han måste betala en slutlig skatt som minst uppgår till summan av dessa avgifter. I detta exempel uppgår det sammanlagda beloppet för dessa avgifter till 24 000 kr. Kvar av den slutliga skatten finns 37 000 kr som Lars kan använda för skattereduktion för husarbete. Eftersom Lars har fått 50 000 kr i preliminär skattereduktion innebär det att han har fått 13 000 kr mer i preliminär skattereduktion än vad han kan utnyttja vid taxeringen. Detta belopp blir Lars skyldig att återbetala i samband med att Skatteverket beslutar om hans slutliga skatt.

4.2 Arbetet som har utförts uppfyller inte kraven för husarbete

I de fall utföraren har ansökt om utbetalning för ett arbete som i efterhand inte visar sig uppfylla kraven för husarbete och därför inte ger rätt till skattereduktion ska Skatteverket snarast besluta att det felaktigt utbetalda beloppet ska betalas tillbaka, 14 § lag om förfarandet vid skattereduktion för hushållsarbete.

I författningskommentaren till 14 § (Prop. 2008/09:77 s. 91) anges följande:

”I första stycket anges att om Skatteverket har betalat ut ett belopp utan att mottagaren har varit berättigad till det, ska verket snarast besluta att det felaktigt utbetalda beloppet ska betalas tillbaka. Det felaktigt utbetalda beloppet kan, beroende på felets omfattning, utgöras av en gjord utbetalning i dess helhet eller av endast en del av en utbetalning. En utbetalning är felaktig så snart någon av förutsättningarna för utbetalning brister. Det kan t.ex. handla om att det inte är fråga om ett sådant arbete som anges i 67 kap. 13 § inkomstskattelagen (1999:1229) eller att lämnad uppgift om köparens betalning inte är korrekt.”

Säljaren av arbete har ett stort ansvar för att de arbeten som han säljer och som han ansöker om utbetalning för hos Skatteverket uppfyller kraven för husarbete. Om arbetet som sådant inte ger rätt till skattereduktion blir säljaren återbetalningsskyldig för utbetalat belopp.

Exempel 2

Anders har anlitat Bygg AB för att bygga en ny Friggebod på tomten. Kostnaden för arbetet är 50 000 kr. Bygg AB kräver Anders på halva arbetskostnaden och begär utbetalning av resterande del hos Skatteverket.

Vid kontroll hos Bygg AB har Skatteverket uppmärksammat att företaget har fakturerat sina kunder halva arbetskostnaden för arbeten som utförts i samband med nybyggnad av komplementhus.

Eftersom arbetskostnad för nybyggnation inte ger rätt till skattereduktion blir Bygg AB återbetalningsskyldig för de 25 000 kr som Skatteverket har betalat ut till företaget.

Skatteverket omprövar även Anders deklaration och undanröjer beslutet om skattereduktion för husarbete.

4.3 Slutsats

Den som utför husarbete blir, enligt 14 § förfarandelagen, återbetalningsskyldig för utbetalt belopp när arbetet inte uppfyller kraven för husarbete.

I de fall omständigheterna inte är kända för utföraren, t.ex. hur stor köparens slutliga skatt blir eller om köparen även fått förmån av husarbete, bör istället köparen av tjänsten vid den årliga taxeringen och vid avstämningen av skattekontot göras återbetalningsskyldig för den del av den preliminära skattereduktionen som köparen inte har haft möjlighet att utnyttja genom att hans slutliga skattereduktion blir lägre än den preliminära skattereduktion som utbetalats.