Område: Punktskatt

Datum: 2009-07-07

Dnr/målnr/löpnr: 131 574125-09/111

1 Sammanfattning

Gödsel som förs in till en avfallsanläggning för att komposteras tillsammans med förorenad jord från marksanering undantas från skatteplikt. Avfallsskatt ska dock betalas för de rester av gödseln som uppstår efter genomförd åtgärd. Gödsel omfattas inte av bestämmelsen om avdrag för skatt på förorenad jord från marksanering. Den del av resterna som har sitt ursprung i gödsel ska således beskattas.

2 Bakgrund och frågeställning

Förorenad jord från marksanering komposteras tillsammans med gödsel (s.k. biosanmetoden). Genom behandlingen minskar halten av föroreningar i jorden. När behandlingen är framgångsrik kan restprodukterna användas utanför anläggningen eller i vart fall som konstruktionsmaterial inom anläggningen. I annat fall måste restprodukterna deponeras.

Fråga har uppkommit om hur avfallsskatten ska redovisas avseende det gödsel som förts in på anläggningen för att möjliggöra komposteringen av den förorenade jorden.

3 Gällande rätt m.m.

Enligt 6 § första stycket 2 a lagen (1999:673) om skatt på avfall (LSA) ska avfallsskatt inte betalas för avfall som är avsett att inom en anläggning behandlas genom kompostering eller reaktorbaserad rötning. Enligt tredje stycket ska avfallsskatt dock betalas för rester som uppstår efter genomförd åtgärd enligt första stycket 2.

Enligt 8 § 3 LSA inträder skyldigheten att betala avfallsskatt i fall som avses i 6 § tredje stycket när åtgärden har slutförts.

Enligt 11 § första stycket 2 LSA får den som är skattskyldig göra avdrag för skatt på förorenad jord från marksanering.

I prop. 1998/99:84 anges på s. 113 i författningskommentaren till 6 § andra stycket LSA (numera tredje stycket) följande. De jordmassor, rötrester och den metangas som uppkommer till följd av kompostering och reaktorrötning bör anses utgöra en del av själva behandlingsprocessen och bör alltså inte beskattas, såvida dessa inte deponeras. Det är endast eventuella föroreningsrester, som sållas bort innan jorden avyttras eller som sorteras bort vid tillverkning av fast lagringsbart bränsle som bör omfattas av regleringen i detta stycke. Det kan röra sig om t.ex. krossat glas och liknande. Dessa rester deponeras regelmässigt. Även sådan aska som uppkommer vid förbränning bör beskattas. Beträffande en särreglering angående aska från eldning av avsvärtningsslam, se 10 § första stycket 10. Om återanvändning ändock skulle kunna aktualiseras i dessa fall, uppnås skattefrihet i och med att resterna förs ut från anläggningen (se 10 § första stycket1 a ).

Numera motsvaras 10 § första stycket 10 LSA av 11 § första stycket 10 LSA och 10 § första stycket 1 a LSA motsvaras av 10 § 1 LSA.

I prop. 1998/99:84 anges på s. 117 i författningskommentaren till 11 § första stycket 2 LSA att för att skattefrihet ska medges gäller inte krav på att någon annan åtgärd vidtagits med massorna än att dessa bortforslats från ett förorenat område och förts till avfallsanläggningen.

4 Skatteverkets bedömning

Gödsel som förs in till en avfallsanläggning för att komposteras tillsammans med förorenad jord från marksanering undantas från skatteplikt enligt 6 § första stycket 2 a LSA. Enligt 6 § tredje stycket LSA ska avfallsskatt betalas för rester som uppstår efter genomförd åtgärd. Enligt Skatteverkets uppfattning är 6 § tredje stycket LSA tillämpligt oberoende av att införseln av gödseln till avfallsanläggningen sker enbart för att möjliggöra kompostering av förorenad jord från marksanering. Eftersom gödseln inte härrör från marksanering kan den inte heller omfattas av bestämmelsen om avdrag för skatt på förorenad jord från marksanering i 11 § första stycket 2 LSA. Om inte rätt till avdrag föreligger enligt 10 § LSA ska alltså den andel av resterna som har sitt ursprung i gödsel beskattas.