Område: Förfarande och process, Inkomstskatt – Internationell beskattning, Inkomstskatt – Näring

Datum: 2009-10-07

Dnr/målnr/löpnr: 131 745279-09/111

2021-09-10

Detta ställningstagande ska inte längre tillämpas. Det ersätts av Skatteverkets ställningstagande 2021-09-03, dnr. 8-1200051.

1 Sammanfattning

Om ett svenskt handelsbolag enbart har begränsat skattskyldiga delägare och inte bedriver verksamhet från fast driftställe i Sverige, är delägarna inte skattskyldiga för handelsbolagets verksamhet. Det förutsätts att det inte heller finns några andra inkomster i handelsbolaget som de begränsat skattskyldiga delägarna är skattskyldiga för i Sverige. Handelsbolaget har då ingen skyldighet att lämna särskild uppgift till ledning för delägarnas taxeringar. Det kan dock i många fall krävas en utredning om hur verksamheten bedrivs innan det går att komma fram till att handelsbolaget inte har en sådan skyldighet.

2 Bakgrund och frågeställning

Ett svenskt handelsbolag har enbart begränsat skattskyldiga delägare. Det bedrivs ingen verksamhet från fast driftställe i Sverige. Skatterättsnämnden har i två förhandsbesked (1998-02-25 och 1999-11-24) kommit fram till att en utländsk juridisk person som är delägare i ett svenskt handelsbolag är skattskyldig i Sverige endast om handelsbolaget i fråga bedriver näringsverksamhet från ett fast driftställe i Sverige. Ska handelsbolaget lämna särskild uppgift till ledning för delägarnas taxeringar även om ingen av dem är skattskyldig för handelsbolagets verksamhet? Handelsbolaget har ingen fastighet eller annat som medför skyldighet att lämna självdeklaration.

3 Gällande rätt m.m.

Begränsat skattskyldiga fysiska och juridiska personer är bl.a. skattskyldiga för inkomst från fast driftställe i Sverige, 3 kap. 18 § och 6 kap. 11 § inkomstskattelagen (1999:1229), IL.

I lagen (2001:1227) om självdeklarationer och kontrolluppgifter, LSK, finns bestämmelser om skyldighet att lämna självdeklarationer och särskilda uppgifter. I de särskilda uppgifterna lämnas uppgifter för taxering enligt taxeringslagen (1990:324) av delägare i svenska handelsbolag, 1 kap. 3 § LSK. Av 5 kap. 2 § LSK framgår att svenska handelsbolag som inte är skyldiga att lämna självdeklaration, ska lämna särskilda uppgifter om de förhållanden som avses i 3 kap. 18 §. Enligt 3 kap. 18 § LSK ska svenska handelsbolag till ledning för delägarnas taxeringar lämna de uppgifter som avses i 5 §, uppgifter för varje delägare om hans andel av bolagets inkomst samt uppgifter om varje delägares andel i bolaget. De uppgifter som avses i 3 kap. 5 § LSK är intäkter, kostnader och bokslutsdispositioner, tillgångar, skulder, avsättningar, obeskattade reserver och eget kapital, justeringar i förhållande till bokföringen, samt andra uppgifter om verksamheten av betydelse för taxeringen.

4 Skatteverkets bedömning

Skatterättsnämnden har i två förhandsbesked (1998-02-25 och 1999-11-24) funnit att om ett svenskt handelsbolag enbart har begränsat skattskyldiga delägare beskattas dessa för bolagets verksamhet bara om handelsbolaget bedriver näringsverksamhet från fast driftställe i Sverige. Skatteverket delar denna uppfattning. Om det inte finns något sådant fast driftställe i Sverige finns därmed ingen att beskatta för handelsbolagets inkomst. Detta gäller givetvis under förutsättning att det inte finns andra inkomster i handelsbolaget som delägarna kan vara skattskyldiga för enligt 3 kap. 18 § och 6 kap. 11 § IL. Eftersom handelsbolaget ska lämna uppgift till ledning för delägarnas taxeringar anser Skatteverket att handelsbolaget inte har någon uppgiftsskyldighet om det inte finns någon delägare att taxera.

I normalfallet torde det inte finnas någon anledning för begränsat skattskyldiga delägare att köpa samtliga andelar i eller bilda ett svenskt handelsbolag om det inte ska bedrivas någon verksamhet i Sverige. Därför kan det i många fall krävas en utredning om hur verksamheten bedrivs innan det går att komma fram till att handelsbolaget inte har en skyldighet att lämna särskild uppgift.