Område: Borgenärsområdet

Datum: 2012-11-26

Dnr/målnr/löpnr: 131 771812-12/111

1 Sammanfattning

Om ett konkursbo har rätt till utbetalning från Skatteverket för husarbete så kan verket inte kvitta utbetalningen mot konkursgäldenärens skulder till staten.

2 Bakgrund och frågeställning

En konkursförvaltare avser att låta konkursboet fullfölja entreprenader och även ansöka om utbetalning för husarbete enligt lag (2009:194) om förfarandet vid skattereduktion för hushållsarbete. Skatteverket brukar som regel kvitta utbetalningar för husarbete mot konkursgäldenärens skulder till staten. Vilken är Skatteverkets inställning till kvittning när det är konkursboet som utför arbetet och utbetalning sker till konkursboet?

3 Bedömning

Genom beslutet om konkurs tar borgenärerna i anspråk gäldenärens samlade tillgångar för betalning av sina fordringar. De samlade tillgångarna benämns konkursbo. Konkursbo är också en beteckning för det rättssubjekt som förvaltar tillgångarna under konkursen. Konkursboet representeras av konkursförvaltaren.

Ett konkursbo som driver gäldenärens verksamhet vidare kan godkännas för F-skatt (Skatteverkets information för godkännande av F-skatt m.m. SKV M 2012:5 avsnitt 2.6). Förutsättningarna för rätt till skattereduktion enligt 67 kap. 16 § 1 inkomstskattelagen (1999:1229) kan därmed vara uppfyllda (dvs. att konkursboet var godkänd för F-skatt när avtalet ingicks eller när ersättningen betalas ut). Utbetalning för husarbete ska göras till ett av utföraren anmält konto (12 § lag [2009:194] om förfarandet vid skattereduktion för hushållsarbete).

När Skatteverket ska göra en utbetalning för husarbete så är verket att se som gäldenär och konkursboet som borgenär.

Kvittning innebär att en gäldenär som har en motfordran hos en borgenär får kvitta (avräkna) sin fordran mot sin skuld till borgenären. Gäldenären fullgör på så sätt sin förpliktelse mot borgenären genom att avstå från en motfordran mot denne. Om förutsättningarna för kvittning är uppfyllda kan kvittning ske genom att gäldenären avger en kvittningsförklaring till borgenären. En kvittnings-förklaring är att jämställa med betalning.

En grundläggande förutsättning för kvittning är att det är fråga om ett ömsesidigt fordringsförhållande. Ett konkursbo behandlas i princip som ett rättssubjekt för sig (Palmer Savin, Konkurslagen, en kommentar, avsnitt 5 kap. 15 §).

Genom att konkursboet har övertagit konkursgäldenärens entreprenadkontrakt så är det konkursboet, inte konkursgäldenären, som är utförare och som har rätt till betalning från Skatteverket. Skattverket har samtidigt inga fordringar på konkursboet. Det är därför inte fråga om något ömsesidigt fordringsförhållande mellan staten och konkursboet.

Skatteverket kan därmed inte kvitta konkursboets fordran på betalning från Skatteverket mot konkursgäldenärens skulder till staten.