Datum: 2020-02-24

Områden: Inkomstskatt (Tjänst), Socialavgifter

Dnr: 8–69011

1 Sammanfattning

Nybilspriser för bilmodeller, som ligger till grund för beräkning av förmånsvärde, fastställs av Skatteverket i årliga föreskrifter. För miljöbilar, dvs. bilar som helt eller delvis kan drivas med el eller vissa miljöbränslen, fastställer Skatteverket i allmänna råd vilka bilmodeller och priser som bör anses som närmast jämförbara bil vid beräkning av förmånsvärde.

I detta ställningstagande redovisas rättelser som berör bilmärkena Jaguar (tillverkningsår 2018), Land Rover (tillverkningsår 2019 och 2020) Mercedes Benz (tillverkningsår 2019 och 2020), Polestar (tillverkningsår 2020) samt Skoda (tillverkningsår 2020).

2 Frågeställning

Skatteverket fastställer årligen vissa underlag för beräkning av förmånsvärde för bilförmån, se bl.a. föreskriften SKVFS 2019:21 och allmänna råden SKV A 2019:27. Med anledning av inkomna kompletteringar och förtydliganden har behov av att i olika delar justera och rätta tidigare beslutade underlag för beräkning av förmånsvärde uppkommit för ett antal bilmodeller av olika märken.

3 Gällande rätt m.m.

Med en bilmodells nybilspris avses det pris som bilen hade när den introducerades på den svenska marknaden. Om ett sådant introduktionspris ändras efter kort tid, avse med nybilspris det justerade priset. Om det inte finns något nybilspris, anses som nybilspris för bilmodellen det pris som det kan antas att bilen skulle ha haft om den introducerats på den svenska marknaden när den var ny, se 61 kap. 6 § inkomstskattelagen (1999:1229), IL.

Om en bil är utrustad med teknik för drift helt eller delvis med elektricitet eller med andra mer miljöanpassade drivmedel än bensin och diesel och bilens nybilspris därför är högre än nybilspriset för närmast jämförbara bil utan sådan teknik, ska förmånsvärdet sättas ned till en nivå som motsvarar förmånsvärdet för den jämförbara bilen, se 61 kap. 8 a § IL.

4 Bedömning

Nedan anges hur inkomna kompletteringar och övriga rättelser bör tillämpas.

SKVSTALLNINGST2020022401_bilaga.pdf

4.6 Hur rättelse görs

Rutinen för bilförmånsberäkning på skatteverket.se uppdateras med de rättade uppgifterna så att korrekta förmånsvärden kan beräknas.

Retroaktiv rättelse av anställdas beskattning för beskattningsår 2018 (avsnitt 4.1) görs i förekommande fall av arbetsgivaren genom att lämna kontrolluppgift med rättat förmånsvärde. Arbetsgivaren kan samtidigt begära omprövning av motsvarande arbetsgivaravgifter för återbetalning. För beskattningsår 2019 och 2020 gör arbetsgivaren rättelse via omprövning av individuppgifterna för de anställda för respektive månad. Om arbetsgivaren inte gjort rättelse bör den anställde i förekommande fall själv begära motsvarande omprövning av sin beskattning för aktuella år.

I planerad ändringsföreskrift respektive allmänna råd kommer motsvarande rättelser av uppgifter som avser bilmodeller av tillverkningsår 2020 att göras.