2021-08-30

Svenska jämkningsregler är oförenliga med momsdirektivet

Den som förvärvar en fastighet med frivillig skattskyldighet är inte skyldig att jämka avdrag för ingående moms som en tidigare ägare har gjort.

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har i ett mål om jämkning av ingående moms inhämtat ett förhandsavgörande från EU-domstolen. Frågan var om det vid överlåtelse av en fastighet som omfattas av frivillig skattskyldighet är förenligt med momsdirektivet att skyldigheten att jämka tidigare ägares momsavdrag överförs på den nya ägaren. Målet är kommenterat av Skatteverket. Vi har tidigare skrivit om detta när en artikel i frågan publicerades i Skattenytt i april, men nu har vi alltså även Skatteverkets syn på saken.

Målet gällde ett bolag som förvärvat en fastighet som omfattades av frivillig skattskyldighet. Bolaget överlät sedan fastigheten till två privatpersoner. Vid den överlåtelsen upphörde den frivilliga skattskyldigheten. Enligt bestämmelserna i ML uppkom då en skyldighet för det överlåtande bolaget att jämka den tidigare ägarens avdrag för ingående moms.

När frågan kom till HFD begärdes förhandsavgörande från EU-domstolen. HFD begärde in svar på två frågor, men fick bara svar på en av frågorna. EU-domstolen svarade att momsdirektivet ”ska tolkas på så sätt att det utgör hinder för en nationell lagstiftning som föreskriver, med stöd av artikel 188.2 i direktivet, att säljaren av en fastighet inte är skyldig att justera ett avdrag för ingående mervärdesskatt om köparen ska använda fastigheten uteslutande för transaktioner som medför avdragsrätt, samtidigt som den även ålägger köparen att justera avdraget avseende återstoden av korrigeringstiden vid den tidpunkt då köparen i sin tur överlåter fastigheten till någon som inte ska använda fastigheten för sådana transaktioner.”

De svenska jämkningsreglerna är således inte förenliga med momsdirektivet i de fall en fastighet överlåts och bolaget är därför inte skyldigt att jämka den tidigare ägarens momsavdrag.

EU-domstolen svarade inte på frågan huruvida jämkningsskyldigheten är förenligt med momsdirektivet i de fall fastighetsöverlåtelsen ingår vid en verksamhetsöverlåtelse. Skatteverket kommer av den anledning fortsätta att tillämpa bestämmelserna om jämkning när en fastighets som omfattas av frivillig skattskyldighet överlåts i en verksamhetsöverlåtelse. Skatteverket kommer att komma med ett förtydligande om när det ska anses vara fråga om en verksamhetsöverlåtelse och inte bara överlåtelse av fastighet.

Här kan du läsa Skatteverkets kommentar av domen.