2023-03-21

Gammal HFD-dom ger vägledning för ränteavdragsbegränsning

Frågan i HFD 2022 ref. 49 var om de riktade ränteavdragsbegränsningsreglerna innebar att avdrag för ränteutgifter skulle nekas avseende en affärsmässigt motiverad skuld som uppkommit till följd av ett koncerninternt förvärv av aktier. En dom från 2011 ansågs ge vägledning, även om längre tid ansågs acceptabel.

24 kap. 18–19 §§ IL föreskriver under vilka förutsättningar en koncern får göra avdrag för ränteutgifter när skulden grundar sig i koncerninterna förvärv av aktier. Enligt 24 kap. 18 § IL får avdrag aldrig göras för ränteutgifter om skulden har uppkommit för att koncernen ska få en väsentlig skatteförmån. Utöver 18 §, anger 19 § att avdrag endast får göras om förvärvet är affärsmässigt motiverat.

Vid bedömningen om förvärvet är affärsmässigt motiverat använder sig HFD i det nu aktuella avgörandet av tidigare praxis. Detta eftersom den nuvarande regeln i 24 kap. 19 § IL bygger på tidigare lagstiftning, och enligt förarbetena till den nuvarande lagen ska vägledning hämtas från praxis om interna förvärv av aktier anses vara affärsmässigt motiverade. Rättsfallet HFD 2011 ref. 90 får enligt HFD anses vara vägledande vid tolkningen av den nuvarande regleringen. Enligt rättsfallet ska regeln tillämpas restriktivt och en uppdelning ska göras om förvärven skett av organisatoriska eller affärsmässiga skäl. Ränteavdrag ska endast medges om förvärven skett av affärsmässiga skäl.

Kravet på att det koncerninterna förvärvet av aktier ska vara affärsmässigt motiverat anses vara uppfyllt om förvärvet har ett direkt samband med och är föranlett av ett externt förvärv som är affärsmässigt betingat. Detta även om det har förflutit någon tid mellan det föregående externa förvärvet och det interna förvärvet. I det aktuella fallet hade det förflutit en relativ lång tid mellan att bolaget förvärvat aktier i ett externt bolag och att bolaget senare förvärvades internt inom koncernen. Däremot var förvärvet av bolaget en del av en större process som var omfattande och komplicerad. Enligt HFD bör därför inte tidstäkten leda till slutsatsen att det koncerninterna förvärvet inte är affärsmässigt motiverat.

Skatteverket har kommenterat detta rättsfall och konstaterar att ett internt förvärv anses vara väsentligen affärsmässigt motiverat om det har ett direkt samband med och är föranlett av ett externt förvärv som är affärsmässigt betingat, även om det har förflutit någon tid mellan det föregående externa förvärvet och det interna förvärvet. För att godta en sådan längre tid mellan det externa och det interna förvärvet krävs det att omständigheterna talar för det. Således har Högsta förvaltningsdomstolen sänkt kravet för tidsmässigt samband mellan interna förvärv som föregåtts av externa förvärv jämfört med tidigare tillämpning av regeln i HFD 2011 ref. 90, den s.k. ventilen.

Här kan du läsa Skatteverkets rättsfallskommentar och domen i sin helhet.