2024-02-20

Reviderad kod för svensk bolagsstyrning

Kollegiet för svensk bolagsstyrning har gjort en översyn av Koden som bland annat har inneburit att EU:s krav på hållbarhetsrapportering har arbetats in i regelverket.

Den tidigare gällande koden för svensk bolagsstyrning som trädde i kraft den 1 januari 2020 har nu uppdaterats. Skälen för att en översyn av regelverket har skett är främst att EU har infört krav på särskilda hållbarhetsrapporteringar, men även kommande lagstiftning om digitala bolagsstämmor. Till följd av detta har Koden reviderats och den nya Koden trädde i kraft den 1 januari 2024. Tilläggen om EU:s hållbarhetsrapportering träder i kraft i enlighet med övergångsbestämmelserna i kommande lagstiftning, här kan du läsa mer om status för implementeringen av CSRD i svensk rätt. 

I frågan om möjligheten till helt digitala bolagsstämmor har Kollegiet infört en regel om att börsbolag alltid ska hålla bolagsstämma fysiskt. Det är av Kollegiets uppfattning att det fysiska mötet mellan aktieägare och bolagsledning utgör en viktig del av den svenska bolagsmodellen. Kollegiet välkomnar däremot de möjligheter ny teknik kan medföra för att skapa förutsättningar att så många som möjligt kan delta vid bolagsstämma.

Andra ändringar som införts i Koden är bland annat att följderna av de internationella röstningsrådgivarnas rekommendationer har gett avtryck i Kodens inledningsavsnitt. Dessutom har vissa redaktionella ändringar införts utan ändring i sak.

Här kan du ta del av Svensk kod för bolagsstyrning.
Vad vill du lära dig mer om?

Aktuella kurser hos FAR

Det ska vara enkelt att utvecklas, därför har vi utbildningar och flexibla kurser på grund- eller specialistnivå, som utförs både fysiskt och online.

Se alla kurser här
Funktioner

Anteckna och markera

Det som är svårt kan man behöva läsa flera gånger. Eller behöva hitta tillbaka till nästa gång man ställs inför samma problem.

Självklart ska det vara lika enkelt att anteckna på webben som i en bok – eller lättare. För det finns förstås oändligt många fler möjliheter att hitta tillbaka till sina anteckningar digitalt. Och där en bok blir gammal lever det digitala kvar. Vi sparar dina anteckningar även om texten bakom ändrats. För så vill man ju ha det, vare sig man tänkt på det eller inte.

Mer om funktioner