2024-02-20

Status för implementeringen av CSRD i svensk rätt

I dagarna har regeringen slutligen gått vidare i lagstiftningsarbetet med en lagrådsremiss, som innehåller vissa lättnader i de kommande reglerna om hållbarhetsrapportering jämfört med utredningens förslag.

I somras presenterades utredningen Nya regler om hållbarhetsrapportering (SOU 2023:35) som under hösten varit ute på en remissrunda. Reglerna var tänkta att träda i kraft den 1 januari 2024, men då lagstiftningsarbetet dragit ut på tiden har ikraftträdandet skjutits upp till den 1 juli. I det utkast som regeringen nu lagt fram för Lagrådet, som har till uppgift att granska de föreslagna reglernas förenlighet med svensk rätt, märks bland annat ett uppskjutet tillämpningsdatum för vissa företag samt att trösklarna (gällande nettoomsättningen) för vilka företag som ska upprätta en hållbarhetsrapport har höjts. Stora börsnoterade företag och koncerner med över 500 anställda ska således tillämpa de nya reglerna första gången för det räkenskapsår som inleds närmast efter utgången av juni 2024, vilket innebär att första rapporteringsår för dessa företag blir 2025 och inte 2024 som utredningen föreslog.

Implementeringen av CSRD innebär bland annat följande:

  • Jämfört med den tidigare EU-regleringen om hållbarhetsrapportering som infördes för vissa stora företag 2016 ställer det nya direktivet högre krav på informationsgivningen från de företag som omfattas, t.ex. när det gäller den s.k. värdekedjan och utsläpp av växthusgaser.
  • Kravet på att lämna en hållbarhetsrapport utvidgas till att omfatta bl.a. små och medelstora företag som är börsnoterade, stora eller börsnoterade dotterföretag och vissa större filialer till tredjelandsföretag som har en betydande verksamhet inom EES.
  • Hållbarhetsrapporten ska granskas av en revisor, som ska ha särskild behörighet för att granska hållbarhetsrapporter.

De nya reglerna införs etappvis och ska tillämpas för första gången enligt följande tidsschema:

  • Stora börsnoterade företag/koncerner med över 500 anställda – det räkenskapsår som inleds närmast efter utgången av juni 2024.
  • Andra stora företag och koncerner (med undantag för små och icke-komplexa institut och captivebolag) – det räkenskapsår som inleds närmast efter utgången av 2024.
  • Små och medelstora börsnoterade företag, liksom små och icke-komplexa institut samt captivebolag – det räkenskapsår som inleds närmast efter utgången av 2025.
  • Dotterföretag och filialer med ett moderföretag i tredjeland – det räkenskapsår som inleds närmast efter utgången av 2027.

Lagrådsremissen innehåller även vissa regeländringar med anledning av ett EU-direktiv om en jämnare könsfördelning i börsnoterade företags styrelser, direktiv (EU) 2022/2381. Ändringarna innebär att ett nytt rapporteringskrav gällande könsfördelningen införs i 5 kap. 38 § ÅRL: upplysning ska även lämnas om vilken förändring som har skett i fördelningen mellan kvinnor och män bland styrelseledamöterna sedan året innan. Det nya rapporteringskravet ska tillämpas från och med det räkenskapsår som inleds närmast efter utgången av 2024.

Här kan du ta del av lagrådsremissen gällande de nya reglerna om hållbarhetsrapportering.
Kurser inom

Hållbarhet

Behöver du uppdatera kunskaperna inom Hållbarhet? FAR har en rad kurser inom hållbarhet och hållbarhetsredovisning för dig som är controller, ekonomiansvarig, redovisningskonsult eller revisor.

Se alla kurser här
Funktioner

Anteckna och markera

Det som är svårt kan man behöva läsa flera gånger. Eller behöva hitta tillbaka till nästa gång man ställs inför samma problem.

Självklart ska det vara lika enkelt att anteckna på webben som i en bok – eller lättare. För det finns förstås oändligt många fler möjliheter att hitta tillbaka till sina anteckningar digitalt. Och där en bok blir gammal lever det digitala kvar. Vi sparar dina anteckningar även om texten bakom ändrats. För så vill man ju ha det, vare sig man tänkt på det eller inte.

Mer om funktioner