2024-03-20

Höjt rotavdrag i sommar för att stötta vacklande byggbransch

Regeringen flaggade för förändringarna i rot- och rutavdragen redan i budgetpropositionen för 2024 och nu har förslaget lagts fram för riksdagen.

Ändringarna innebär att taket för såväl rot- som rutavdrag tillfälligt höjs till 75.000 kronor under 2024 och att det samtidigt införs separata tak för avdragen. Fram till den 30 juni 2024 får dock högst 50.000 kronor användas för rotavdrag och högst 75.000 kronor sammanlagt för rot- och rutavdrag.

Förändringarna motiveras med det svåra ekonomiska läget som just byggbranschen drabbats hårt av och att rotavdraget är en tidigare beprövad konjunkturåtgärd.

De tillfälliga bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 juli 2024 och medför ändringar i inkomstskattelagen, lagen om förfarandet vid skattereduktion för hushållsarbete och skatteförfarandelagen.

 

Här kan du ta del av lagförslaget om tillfälligt höjt rotavdrag.
Kurser inom

Skatt

Behöver du uppdatera kunskaperna inom skatt? FAR har lång erfarenhet av att arrangera skatteutbildningar. Det breda kursutbudet gör det enkelt att hitta rätt utbildning oavsett kunskapsnivå.

Se alla kurser här
Funktioner

Bokmärken

Vill du snabbt och enkelt komma åt enskilda dokument på FAR Online? Använd bokmärkesfunktionen!

Det du använder ofta är vi säkra på att du hittar till ändå, men den där tidningsartikeln som var så bra, eller lagen du bara tittar i ibland. Bokmärk dem så blir det lättare nästa gång.

Mer om funktioner