2024-03-27

Omedelbara betalningar snart en verklighet inom EU

EU har antagit en förordning som ska göra direktbetalningar i euro fullt tillgängliga för konsumenter och företag inom unionen.

Förordningen ställer krav på att överföring av pengar, oavsett tid på dygnet, ska ske inom tio sekunder till mottagare inom EU. Detta är en del av EU:s kapitalmarknadsunion, som syftar till att skapa ett flöde av investeringar och sparande i alla medlemsländer som är till fördel för invånare, investerare och företag. De nya reglerna innebär att nya bestämmelser införs i bl.a. förordningarna (EU) nr 260/2012 och (EU) 2021/1230, samt betaltjänstdirektivet (EU) 2015/2366, som gör betaltjänstleverantörer som tillhandahåller standardbetalningar i euro skyldiga att erbjuda tjänsten att skicka och ta emot direktbetalningar i euro. Avgiften för direktöverföringarna får inte vara högre än den avgift som eventuellt tas ut för standardbetalningar. Reglerna är framtagna för att förbättra den europeiska ekonomiska och finansiella sektorns strategiska oberoende då de bidrar till att minska beroendet av finansinstitut och infrastrukturer i länder utanför EU. Det Europeiska rådet menar att ett alltför stort utomeuropeiskt beroende kan riskera att äventyra stabiliteten och suveräniteten i det europeiska finansiella systemet.

Banker och andra betaltjänstleverantörer som erbjuder sina tjänster till ett land inom euroområdet ska senast den 9 januari 2025 erbjuda och ta emot direktbetalningar. För länder inom EU som inte har euro som valuta ska kraven om att erbjuda och ta emot direktbetalningar vara uppfyllda senast den 9 januari 2027. Betalinstitut och e-penninginstitut kommer efter en övergångsperiod att omfattas av samma regler som betaltjänstleverantörer.

Här kan du läsa betaltjänstdirektiv (EU) 2015/2366
Vad vill du lära dig mer om?

Aktuella kurser hos FAR

Det ska vara enkelt att utvecklas, därför har vi utbildningar och flexibla kurser på grund- eller specialistnivå, som utförs både fysiskt och online.

Se alla kurser här