Återkallelse av bud (MAN – Scania)

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 24 januari 2006 en framställning från Gernandt & Danielsson Advokatbyrå KB i egenskap av ombud för MAN Aktiengesellschaft.

Bakgrund

Beträffande bakgrunden till framställningen lämnas följande redogörelse, som är hämtad ur framställningen till nämnden.

MAN Aktiengesellschaft (”Budgivaren”), har genom pressmeddelande den 18 september 2006 lämnat ett offentligt erbjudande (”Erbjudandet”) till aktieägarna i Scania Aktiebolag (”Målbolaget”). Erbjudandet gäller under förutsättning av ett antal villkor bland annat ett sedvanligt så kallat 90 procents-villkor. Villkoret har utformats enligt följande:

  1. att Erbjudandet accepteras i sådan utsträckning att MAN blir ägare till mer än 90 % av det totala antalet aktier och röster i Scania beräknat efter full utspädning.

Budgivaren överväger nu att återkalla Erbjudandet eftersom två av Målbolagets största aktieägare förklarat att de inte kommer att acceptera Erbjudandet. Den ena ägaren, Volkswagen AG, äger 18,7 procent av aktierna och 34 procent av rösterna medan den andra ägaren, Investor AB, äger 11 procent av aktierna och 20 procent av rösterna i Målbolaget.

Budgivaren avser inte att frånfalla anslutningsvillkoret eller fullfölja Erbjudandet vid en lägre anslutningsgrad. Budgivaren är av uppfattningen att under dessa omständigheter står det klart att alla villkor för Erbjudandet inte kan uppfyllas.

Mot bakgrund av att Budgivaren i pressmeddelande den 23 januari 2007 meddelat att Budgivaren kommer att ansöka om Aktiemarknadsnämndens godkännande för att återkalla Erbjudandet, hemställer Budgivaren att Aktiemarknadsnämnden–före en återkallelse–godkänner att Erbjudandet återkallas alternativt uttalar att det är förenligt med god aktiemarknadssed att Erbjudandet återkallas.

Överväganden

I lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, LUA, finns bestämmelser om offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier. Lagen är tillämplig på ett sådant uppköpserbjudande som beskrivs i framställningen till nämnden.

Enligt 2 kap.1 § LUA får ett offentligt uppköpserbjudande lämnas endast av den som gentemot den börs eller auktoriserade marknadsplats där bolagets aktier är noterade har åtagit sig att bl.a. följa de regler som börsen eller marknadsplatsen har fastställt för sådana erbjudanden. Det innebär, såvitt avser ett erbjudande avseende ett bolag med aktier noterade på Stockholmsbörsen, att ”Stockholmsbörsens regler rörande offentliga uppköpserbjudanden” ("takeover-reglerna") skall följas. Det ankommer på Aktiemarknadsnämnden att tolka dessa regler.

Enligt punkten II.5 första stycket i takeover-reglerna får budgivaren inte återkalla det lämnade erbjudandet. Från denna huvudregel görs i andra stycket undantag bl.a. för det fall budgivaren villkorat erbjudandets fullföljande av att han uppnår en viss anslutning i erbjudandet eller av att bolagsstämman i budgivarbolaget eller målbolaget fattar visst beslut i anledning av erbjudandet, och det står klart att villkoret inte uppfyllts eller kan uppfyllas. Om budgivaren beslutar att återkalla erbjudandet skall detta omedelbart offentliggöras.

I det nu aktuella fallet har Målbolagets två största ägare med ett sammanlagt innehav motsvarande närmare 30 procent av aktierna och mer än 50 procent av rösterna i bolaget uttryckligen avvisat erbjudandet och på olika sätt givit offentlighet åt denna inställning. Den ena huvudägaren, Investor, har också i ett pressmeddelande välkomnat Budgivarens tillkännagivna avsikt att återkalla erbjudandet. Det får därmed enligt Aktiemarknadsnämndens mening anses stå så klart att nittioprocentsvillkoret inte kan uppfyllas att det inte strider mot god sed att återkalla erbjudandet.