Dispens från bud på teckningsoptioner (Milestone – Invik)

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 24 april 2007 en framställning från Gernandt & Danielsson Advokatbyrå för Milestone ehf.s räkning.

Bakgrund

I framställningen till nämnden anförs följande.

Milestone ehf. planerar att, genom ett svenskt dotterbolag (”Budgivaren”), lämna ett offentligt uppköpserbjudande (”Erbjudandet”) till aktieägare och innehavare av teckningsoptioner i Invik & Co. AB (”Målbolaget”), vars aktier är noterade på Stockholmsbörsen.

Inom ramen för ett optionsprogram för anställda har Målbolaget emitterat teckningsoptioner till ett dotterbolag (”Dotterbolaget”). I optionsprogrammet har Dotterbolaget överlåtit teckningsoptioner till anställda men innehar också teckningsoptioner, som inte har ianspråktagits. Under Erbjudandets löptid kommer således Dotterbolaget att inneha teckningsoptioner som inte ianspråktagits (”Dotterbolagsoptionerna”).

Budgivaren avser, jämlikt punkt II.9 tredje stycket i takeover-reglerna, att inkludera utestående teckningsoptioner i Erbjudandet. Emellertid önskar Budgivaren inte inkludera Dotterbolagsoptionerna i Erbjudandet.

I framställningen till Aktiemarknadsnämnden hemställs att Budgivaren medges undantag från skyldigheten i punkt II.9 tredje stycket i takeover-reglerna att inkludera Dotterbolagsoptionerna i Erbjudandet.

Överväganden

I 3 kap. lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden finns bestämmelser om budplikt. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 5 § efter ansökan medge undantag från bestämmelserna i 3 kap. En sådan ansökan kan göras av en aktieägare i ett sådant bolag som avses i 3 kap. 1 § andra stycket eller någon annan med ett berättigat intresse i saken.

Av punkten II.9 i takeover-reglerna följer att ett uppköpserbjudande avseende aktier alltid måste omfatta även andra av målbolaget utgivna finansiella instrument som är relaterade till aktierna, om prissättningen av dessa instrument väsentligt påverkas av aktiernas prissättning. Det innebär att ett uppköpserbjudande typiskt sett också ska omfatta av målbolaget utgivna konvertibler och teckningsoptioner. Vederlaget för sådana instrument ska vara skäligt.

Syftet med regeln att ett uppköpserbjudande ska omfatta även till aktien relaterade instrument är att innehavarna av sådana instrument inte ska behöva riskera att efter ett förvärv av aktierna i bolaget bli sittande med ett instrument kopplat till onoterade aktier som uteslutande eller näst intill uteslutande innehas av budgivaren. Detta syfte gör sig uppenbarligen inte gällande om teckningsoptionerna innehas av ett helägt dotterbolag till målbolaget. Nämnden anser därför förutsättningar föreligga för att bevilja dispens i enlighet med vad som yrkas i framställningen. Några skäl som talar emot en sådan dispens föreligger inte.

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger Milestone ehf. dispens från skyldigheten i punkten II.9 i Stockholmsbörsens regler rörande offentliga uppköpserbjudanden, att i det aktuella erbjudandet avseende aktierna i Invik inkludera de av Invik utgivna teckningsoptionerna som åsyftas i framställningen.