Dispens från bud på teckningsoptioner (GTECH – Boss Media)

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 24 januari 2008 en framställning från Gernandt & Danielsson Advokatbyrå som ombud för GTECH Corporation. Uttalandet offentliggjordes den 5 februari 2008.

Framställning

I framställningen till nämnden anförs följande.

GTECH Corporation, planerar att, genom ett svenskt indirekt ägt dotterbolag (”Budgivaren”), självt eller tillsammans med annan, lämna ett kontant uppköpserbjudande (”Erbjudandet”) till aktieägare i Boss Media AB (”Målbolaget”), vars aktier är noterade på OMX Nordic Exchange Stockholm.

Inom ramen för ett optionsprogram för anställda (”Optionsprogrammet”) har Målbolaget emitterat 2.000.000 teckningsoptioner till ett dotterbolag (”Dotterbolaget”). Av Målbolagets årsredovisning för år 2006 framgår att teckningsoptioner har ianspråktagits av anställda, dock är det totala antalet ianspråktagna teckningsoptioner (”Innehavda optioner”) okänt för Budgivaren. Således är även antalet teckningsoptioner som eventuellt innehas av Dotterbolaget (eller andra bolag inom samma koncern som Målbolaget) (”Dotterbolagsoptioner”) okänt för Budgivaren. Nyteckning av aktier i Målbolaget genom utnyttjande av teckningsoptionerna kan ske under tiden från och med den 1 juli 2008 till och med den 31 december 2009. Såvitt Budgivaren har kunnat utröna är teckningskursen för teckningsoptionerna 29,20 kronor. Dessa är således för närvarande ”out of the money”.

Budgivarens planering av Erbjudandet har skett under stor tidspress och utan möjlighet att erhålla närmare information från Målbolaget om bland annat antalet Innehavda optioner och Dotterbolagsoptioner, vilket vederlag som erlades för de Innehavda optionerna samt om de Innehavda optionerna är förenade med några kontraktuella förpliktelser. Med anledning härav önskar Budgivaren inte inkludera teckningsoptionerna i Erbjudandet. Det är emellertid Budgivarens avsikt att tillsammans med Målbolaget, efter offentliggörande av Erbjudandet, finna en lösning i syfte att garantera innehavare av teckningsoptioner (undantaget Dotterbolagsoptionerna) en skälig och likvärdig behandling. Budgivaren avser inte att finna någon sådan lösning avseende Dotterbolagsoptionerna.

I framställningen till Aktiemarknadsnämnden hemställs att nämnden medger Budgivaren undantag från skyldigheten i punkt II.9 tredje stycket i takeover-reglerna att i Erbjudandet inkludera de ifrågavarande teckningsoptionerna. Det hemställs vidare att framställningen behandlas konfidentiellt.

Överväganden

I lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, LUA, finns bestämmelser om offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier. Lagen är tillämplig på ett sådant uppköpserbjudande som beskrivs i framställningen till nämnden.

Enligt 2 kap. 1 § LUA får ett offentligt uppköpserbjudande lämnas endast av den som gentemot den börs som driver den reglerade marknad där bolagets aktier är upptagna till handel har åtagit sig att bl.a. följa de regler som börsen har fastställt för sådana erbjudanden. Det innebär, såvitt avser ett erbjudande avseende ett bolag med aktier noterade på OMX Nordic Exchange Stockholm att OMX Nordic Exchange Stockholm ABs regler rörande offentliga uppköpserbjudanden (”takeover-reglerna”) ska följas. Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 medge undantag från dessa regler.

Av punkten II.9 i takeover-reglerna följer att ett uppköpserbjudande avseende aktier alltid måste omfatta även andra av målbolaget utgivna finansiella instrument som är relaterade till aktierna, om prissättningen av dessa instrument väsentligt påverkas av aktiernas prissättning. Det innebär att ett uppköpserbjudande typiskt sett också ska omfatta av målbolaget utgivna konvertibler och teckningsoptioner. Vederlaget för sådana instrument ska vara skäligt.

Syftet med regeln att ett uppköpserbjudande ska omfatta även till aktien relaterade instrument är att innehavarna av sådana instrument inte ska behöva riskera att efter ett förvärv av aktierna i bolaget bli sittande med ett instrument kopplat till onoterade aktier som uteslutande eller näst intill uteslutande innehas av budgivaren. Detta syfte gör sig uppenbart inte gällande om sådana instrument innehas av ett helägt dotterbolag till målbolaget. Vad gäller de övriga teckningsoptionerna finns det, som nämnden tidigare uttalat, inte någonting som hindrar att syftet bakom bestämmelsen uppnås på något annat sätt, om detta garanterar innehavarna av instrumenten i fråga en likvärdig behandling (jfr bl.a. AMN 2007:44). Förutsättningar finns därför att bevilja dispens i enlighet med vad som yrkas i framställningen såvitt avser teckningsoptionerna i Boss Media. Budgivaren bör åläggas att rapportera till nämnden hur de teckningsoptioner som inte innehas av dotterbolaget i fråga slutligen hanterades.

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger GTECH Corporation dispens från skyldigheten i punkten II.9 i OMX Nordic Exchange Stockholm ABs regler rörande offentliga uppköpserbjudanden, att i det aktuella erbjudandet avseende aktierna i Boss Media AB inkludera de teckningsoptioner som åsyftas i framställningen, även om prissättningen av dessa instrument skulle kunna väsentligt påverkas av att noteringen av de aktier som omfattas av Erbjudandet upphörde. Dispensen är vidare villkorad av att GTECH Corporation finner en lösning som garanterar innehavare av teckningsoptioner, som inte innehas av Boss Media ABs dotterbolag, en skälig och likvärdig behandling samt rapporterar till nämnden hur frågan om dessa teckningsoptioner slutligen hanterades.

Detta uttalande gäller en planerad åtgärd som inte är allmänt känd. Enligt 26 § tredje stycket första meningen i stadgarna för Föreningen för god sed på värdepappersmarknaden får ett sådant uttalande inte offentliggöras av Aktiemarknadsnämnden förrän åtgärden vidtagits, gjorts allmänt känd av den som planerat åtgärden eller på annat sätt blivit allmänt känd. Uttalandet ska därför tills vidare inte offentliggöras.