Dispens från budplikt (MGA – Tilgin)

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 1 februari 2008 en framställning från Advokatfirman Vinge som ombud för MGA Holding AB. Framställningen rör undantag från budplikt i samband med nyemission.

Framställning

I framställningen anförs följande.

MGA är, med cirka 28,7 procent av aktierna och rösterna, största aktieägare i Tilgin AB (”Tilgin”).

Tilgin utvecklar och marknadsför mjukvara och kundplacerade produkter för tillhandahållande av främst så kallade triple play-tjänster (TV, telefoni, internet) och IMS-tjänster. Bolaget befinner sig i tillväxt på en snabbt växande marknad och behöver resurser för att fortsatt kunna upprätthålla en konkurrenskraftig produktutveckling m.m. Tilgin bedömer mot denna bakgrund att bolaget för den fortsatta verksamheten och planerad expansion nu är i behov av ett kapitaltillskott om cirka 65–85 miljoner kronor.

Styrelsen för Tilgin avser därför att föreslå bolagsstämman att besluta om en nyemission med företrädesrätt för aktieägarna, eller besluta om en sådan nyemission under förutsättning av bolagsstämmans godkännande i efterhand. En struktur som skulle innebära att aktieägarna ges möjlighet att med företrädesrätt teckna en kombination av aktier och konvertibler eller aktier och teckningsoptioner kan komma i fråga. En nyemission av enbart aktier är också tänkbar. MGA överväger att – för att stötta bolaget och förbättra förutsättningarna för en framgångsrik kapitalanskaffning – i förväg åta sig att teckna sin företrädesrättsandel i en nyemission enligt ovan och eventuellt garantera nyemissionen även därutöver.

Om en nyemission enligt ovan inte fulltecknas kan MGAs aktieinnehav komma att – på grund av infriande av de ovan beskrivna åtagandena – uppnå och passera gränsen för budplikt. Om nyemissionen skulle innefatta utgivande av konvertibler eller teckningsoptioner kan MGAs aktieinnehav komma att uppnå och passera budpliktsgränsen antingen direkt (på grund av de aktier som nytecknas) eller i ett senare skede (till följd av konvertering av tecknade konvertibler eller utnyttjande av tecknade optioner). Aktiemarknadsnämnden får vid sin dispensprövning utgå från att MGAs ägarandel i Tilgin inte till följd av ovanstående kommer att öka till mer än högst 50 procent.

MGA – som inte är intresserat av att förvärva samtliga aktier i bolaget – ansöker om dispens från den budplikt som kan uppkomma på grund av infriande av de ovan beskrivna åtagandena och i förekommande fall eventuell framtida konvertering av tecknade konvertibler eller utnyttjande av tecknade optioner.

MGAs aktieinnehav uppgår redan till strax under 30 procent. Denna ägarandel kan nu komma att öka. Det kommer dock att stå samtliga aktieägare fritt att teckna aktier i nyemissionen och därmed begränsa, eller sammantaget helt undvika, en ökning av MGAs ägarandel (jfr prop. 2005/06:140 s. 117 och Aktiemarknadsnämndens uttalande AMN 2006:58). Det skulle vidare självfallet vara till fördel för såväl Tilgin som aktieägarna om erforderligt kapitaltillskott kunde säkerställas, helt eller till betydande del, genom tecknings- och garantiåtaganden enligt ovan.

Överväganden

I 3 kap. lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, LUA, finns bestämmelser om budplikt. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 5 § efter ansökan medge undantag från bestämmelserna i 3 kap. En sådan ansökan kan göras av en aktieägare i ett sådant bolag som avses i 3 kap. 1 § andra stycket eller någon annan med ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon efter förvärv av aktier, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier i ett aktiemarknadsbolag uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget.

I det nu aktuella fallet kan MGA genom att teckna sin andel i den planerade nyemissionen i Tilgin, genom att garantera emissionen eller genom att teckna och senare utnyttja av Tilgin emitterade konvertibler uppnå ett aktieinnehav som representerar mer än tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget. MGA blir därmed enligt 3 kap. 1 § första stycket 2 LUA skyldigt att inom fyra veckor lämna offentliga uppköpserbjudanden avseende resterande aktier i bolaget (budplikt).

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § LUA undantag medges från bestämmelserna om budplikt. Undantag får förenas med villkor. I kommentaren till bestämmelsen har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag bl.a. anförts att innehavet har uppkommit till följd av att en aktieägare har utnyttjat sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission (prop. 2005/06:140 s. 117).

Aktiemarknadsnämnden har i flera fall beviljat dispens från budplikt som uppkommit i samband teckning av aktier i en företrädesemission. Detsamma gäller ett garantiåtagande från en aktieägares sida att därutöver teckna aktier som inte tecknas av någon annan. Se bl.a. AMN 2006:41 och AMN 2006:58.

Enligt Aktiemarknadsnämndens mening finns det i det nu aktuella fallet skäl att bevilja undantag från den budplikt som skulle kunna uppkomma för MGA till följd av aktieteckning med stöd av företrädesrätt eller aktieteckning i enlighet med ett garantiåtagande. För det fall delar av den planerade emissionen görs som en emission av konvertibler eller teckningsoptioner gäller detsamma en senare konvertering av konvertibler som tecknas med stöd av företrädesrätt eller i enlighet med ett garantiåtagande respektive ett utnyttjande av teckningsoptioner som tecknas med stöd av företrädesrätt eller i enlighet med ett garantiåtagande.

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger MGA Holding AB undantag från den budplikt som annars skulle kunna uppkomma genom de i framställningen beskrivna förvärven av aktier i Tilgin AB. Om MGA Holding genom förvärv av ytterligare aktier i bolaget ökar sin röstandel utlöses budplikt.

Detta uttalande gäller en planerad åtgärd som inte är allmänt känd. Enligt 26 § tredje stycket första meningen i stadgarna för Föreningen för god sed på värdepappersmarknaden får ett sådant uttalande inte offentliggöras av Aktiemarknadsnämnden förrän åtgärden vidtagits, gjorts allmänt känd av den som planerat åtgärden eller på annat sätt blivit allmänt känd. Uttalandet ska därför tills vidare inte offentliggöras.