Dispens från bud på teckningsoptioner (Gunnebo)

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 15 juli 2008 en framställning från Advokatfirman Cederquist på uppdrag av Segulah III L.P. och Segulah IV L.P. Framställningen gäller dispens från skyldigheten enligt punkten II.9 i takeover-reglerna att inkludera målbolagets utelöpande teckningsoptioner i ett offentligt uppköpserbjudande.

Framställningen

I framställningen till nämnden anförs följande.

Segulah III L.P. och Segulah IV L.P (”Segulah”) planerar att, genom ett svenskt budgivarbolag (”Budgivaren”), lämna ett kontant uppköpserbjudande (”Erbjudandet”) till aktieägarna i Gunnebo Industrier AB (”Målbolaget”), vars aktier är noterade på OMX Nordic Exchange Stockholm.

Målbolaget har vid årsstämma den 8 maj 2008 fattat beslut om ett optionsprogram baserat på teckningsoptioner för ledande befattningshavare i Målbolaget och andra koncernbolag. Enligt vad som framgår av Bolagsverkets register och i samband med registreringen ingivna handlingar, kom beslutet att innebära att 117.000 teckningsoptioner emitterades till det av Målbolaget helägda dotterbolaget Mora Lyft & Last AB (”Dotterbolaget”).

Segulah har förstått att åtminstone 60 procent av de emitterade teckningsoptionerna hittills har överlåtits från Dotterbolaget till ledningspersoner (”Innehavda optioner”), men saknar närmare kännedom om detta är en process som alltjämnt pågår och om hur många teckningsoptioner som ännu finns kvar i Dotterbolagets ägo (”Dotterbolagsoptioner”).

Nyteckning av aktier med utnyttjande av teckningsoptionerna kan ske under tiden från och med den 1 augusti 2011 till och med den 30 september 2011 – enligt uppgift till en teckningskurs om 142 kronor per aktie.

Segulahs planering av Erbjudandet har skett under stark tidspress och utan möjlighet att erhålla någon mer exakt information om exempelvis antalet Innehavda optioner respektive antalet Dotterbolagsoptioner eller om några kontraktuella förpliktelser följer med innehav av optionerna etc. Med anledning härav önskar Budgivaren inte inkludera teckningsoptionerna i Erbjudandet. Budgivaren avser emellertid att tillsammans med Målbolaget, efter offentliggörande av Erbjudandet, finna en lösning i syfte att garantera innehavare av Innehavda optioner en skälig och likvärdig behandling. Budgivaren avser inte att finna någon sådan lösning avseende Dotterbolagsoptionerna.

I framställningen hemställer Budgivaren att Aktiemarknadsnämnden meddelar dispens från skyldigheten enligt punkten II.9 tredje stycket i takeover-reglerna att inkludera de angivna teckningsoptionerna i Erbjudandet.

Segulah hemställer vidare att Aktiemarknadsnämnden behandlar ärendet konfidentiellt.

Överväganden

I lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, LUA, finns bestämmelser om offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i bl.a. ett svenskt aktiebolag, vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad i Sverige. Bestämmelserna är tillämpliga på ett sådant uppköpserbjudande som beskrivs i framställningen till nämnden.

Enligt 2 kap. 1 § LUA får ett offentligt uppköpserbjudande lämnas endast av den som gentemot den börs där bolagets aktier är noterade har åtagit sig att bl.a. följa de regler som börsen har fastställt för sådana erbjudanden. Det innebär, såvitt avser ett erbjudande som rör ett bolag med aktier noterade på OMX Nordic Exchange Stockholm att ”OMX Nordic Exchange Stockholm ABs regler rörande offentliga uppköpserbjudanden” (”takeover-reglerna”) ska följas. Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 medge undantag från dessa regler.

Av punkten II.9 i takeover-reglerna följer att ett uppköpserbjudande avseende aktier alltid måste omfatta även andra av målbolaget utgivna finansiella instrument som är relaterade till aktierna, om prissättningen av dessa instrument väsentligt påverkas av aktiernas prissättning. Det innebär att ett uppköpserbjudande typiskt sett också ska omfatta av målbolaget utgivna konvertibler och teckningsoptioner. Vederlaget för sådana instrument ska vara skäligt.

Att ett uppköpserbjudande ska omfatta även till aktierna i målbolaget relaterade instrument motiveras med att innehavarna av sådana instrument inte ska behöva riskera att – efter det att budgivaren förvärvat alla eller nästan alla aktier i bolaget vilka aktier till följd härav avförs från notering – bli sittande med instrument som är kopplade till onoterade aktier som uteslutande eller näst intill uteslutande innehas av budgivaren. I enlighet med vad nämnden tidigare uttalat finns det inte någonting som hindrar att syftet bakom den aktuella bestämmelsen uppnås på något annat sätt, om detta garanterar innehavarna av instrumenten i fråga en likvärdig behandling (jfr bl.a. AMN 2008:3). I enlighet med vad nämnden också tidigare uttalat gör sig detta syfte uppenbarligen inte gällande om instrumenten i fråga innehas av ett helägt dotterbolag till målbolaget (jfr bl.a. AMN 2008:3). Förutsättningar finns därför att bevilja dispens i enlighet med vad som yrkas i framställningen såvitt avser teckningsoptionerna i Målbolaget. Budgivaren bör åläggas att rapportera till nämnden hur frågan om teckningsoptionerna slutligen hanterades.

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger Segulah III L.P. och Segulah IV L.P. dispens från skyldigheten enligt punkten II.9 i takeover-reglerna, att i det aktuella erbjudandet inkludera de teckningsoptioner som åsyftas i framställningen, även om prissättningen av dessa instrument skulle kunna väsentligt påverkas av att noteringen av de aktier som omfattas av Erbjudandet upphör. Dispensen är villkorad av att budgivaren finner en lösning som garanterar innehavare av teckningsoptionerna en skälig och likvärdig behandling samt rapporterar till nämnden hur frågan slutligen hanterades.