Dispens från bud på teckningsoptioner (Broström)

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 19 augusti 2008 en framställning från Advokatfirman Vinge KB som ombud för A.P. Møller – Mærsk A/S. Framställningen gäller dispens från skyldigheten enligt punkten II. 9 i takeover-reglerna att inkludera målbolagets utelöpande teckningsoptioner i ett offentligt uppköpserbjudande. Uttalandet offentliggjordes 2009-09-16.

Framställningen

I framställningen till nämnden anförs följande.

A.P. Møller – Mærsk A/S med säte i Danmark (”Budgivaren”) överväger att lämna ett offentligt uppköpserbjudande (”Erbjudandet”) till aktieägarna i Broström AB (publ) (”Målbolaget”) vars aktier är upptagna till handel på OMX Nordic Exchange Stockholm (”Stockholmsbörsen”).

Målbolaget har tre utestående teckningsoptionsprogram (2005:2, 2007:1 och 2007:2), vilka beslutades vid årsstämmorna 2005 respektive 2007 och som riktades till medarbetare inom Målbolagskoncernen samt till medarbetare i delägda bolag med ägarandel om minst 50 procent. Optionsprogrammet från 2005 bestod av två delar, varav serie 2005:1 löpt ut. Under serie 2005:2 finns totalt 397.800 optioner som innehas av anställda och 2.200 optioner som innehas av Målbolaget. Optionerna i denna serie förvärvades till marknadsvärde baserat på Black & Scholes optionsvärderingsmodell. Priset var 4,25 kronor för varje option i serie 2005:2. Ett ytterligare erbjudande om förvärv av teckningsoptioner under detta optionsprogram gjordes till medarbetare under hösten 2006. Priset för varje option i serie 2005:2 var den gången 8,40 kronor. Innehavare av optionsrätt serie 2005:2 äger rätt att under september 2008 för varje optionsrätt teckna en ny B-aktie i Målbolaget till en teckningskurs om 78,60 kronor, vilket motsvarade 130 procent av den genomsnittliga volymvägda betalkursen för B-aktien på Stockholmsbörsen under perioden från den 1 juni 2005 till den 14 juni 2005.

Optionsprogrammet från år 2007 består av två delar, serie 2007:1 och serie 2007:2. Teckning av aktier med stöd av utnyttjande av optioner för de två optionsserierna kan ske i september 2009 respektive september 2010. Under de två optionsserierna finns totalt 419.400 optioner som innehas av anställda och 280.600 optioner som innehas av Målbolaget. Priset för varje option i serie 2007:1 var 3,80 kronor och för varje option i serie 2007:2 var priset 5,10 kronor. En option berättigar till teckning av en aktie till teckningskursen 98,10 kronor.

I samband med Budgivarens överväganden kring utformningen av Erbjudandet har frågan om prissättningen av teckningsoptionerna aktualiserats. Det har kommit till Budgivarens kännedom att Aktiemarknadsnämnden i ett annat sammanhang har att behandla frågor rörande prissättning av teckningsoptioner. Budgivaren bedömer att Aktiemarknadsnämndens överväganden i dessa frågor kan vara av väsentligt intresse för Budgivarens prissättning av teckningsoptionerna i Målbolaget. Med hänsyn härtill önskar Budgivaren invänta Aktiemarknadsnämndens beslut innan ett slutligt ställningstagande görs om hur teckningsoptionerna skall prissättas.

Syftet med regeln att ett uppköpserbjudande skall omfatta även till aktien relaterade instrument är att innehavarna av sådana instrument inte skall behöva riskera att efter ett förvärv av aktierna i bolaget bli sittande med ett instrument kopplat till onoterade aktier som uteslutande eller näst intill uteslutande innehas av budgivaren. Som Aktiemarknadsnämnden tidigare konstaterat, finns det emellertid ingenting som hindrar att detta syfte uppnås på något annat sätt, om detta garanterar innehavarna av instrumenten i fråga skälig behandling (jfr bl.a. AMN 2008:3).

Det är Budgivarens avsikt att i diskussion med Målbolagets ledning och med beaktande av Aktiemarknadsnämndens överväganden och beslut i det ovan berörda ärendet finna en lösning i syfte att garantera innehavarna av teckningsoptioner en skälig behandling.

Mot bakgrund av ovan förda resonemang hemställer Budgivaren om dispens från skyldigheten i punkten II.9 i takeover-reglerna att lämna ett erbjudande till innehavarna av teckningsoptioner i Målbolaget.

Med hänvisning till att framställningen gäller en planerad åtgärd som inte är allmänt känd hemställs vidare att ansökan behandlas konfidentiellt och att Aktiemarknadsnämndens uttalande med anledning av framställan inte offentliggörs förrän åtgärden vidtagits, gjorts allmänt känd av den som planerat åtgärden eller på annat sätt blivit allmänt känd.

Överväganden

I lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, LUA, finns bestämmelser om offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i bl.a. ett svenskt aktiebolag, vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad i Sverige. Bestämmelserna är tilllämpliga på ett sådant uppköpserbjudande som beskrivs i framställningen till nämnden.

Enligt 2 kap. 1 § LUA får ett offentligt uppköpserbjudande lämnas endast av den som gentemot den börs där bolagets aktier är noterade har åtagit sig att bl.a. följa de regler som börsen har fastställt för sådana erbjudanden. Det innebär, såvitt avser ett erbjudande avseende ett bolag med aktier noterade på OMX Nordic Exchange Stockholm att ”OMX Nordic Exchange Stockholm ABs regler rörande offentliga uppköpserbjudanden” (”takeover-reglerna”) skall följas. Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 medge undantag från dessa regler.

Av punkten II.9 i takeover-reglerna följer att ett uppköpserbjudande avseende aktier alltid måste omfatta även andra av målbolaget utgivna finansiella instrument som är relaterade till aktierna, om prissättningen av dessa instrument väsentligt påverkas av aktiernas prissättning. Det innebär att ett uppköpserbjudande typiskt sett också skall omfatta av målbolaget utgivna konvertibler och teckningsoptioner. Vederlaget för sådana instrument skall vara skäligt.

Att ett uppköpserbjudande skall omfatta även till aktierna i målbolaget relaterade instrument motiveras med att innehavarna av sådana instrument inte skall behöva riskera att – efter det att budgivaren förvärvat alla eller nästan alla aktier i bolaget vilka aktier till följd härav avförs från notering – bli sittande med instrument som är kopplade till onoterade aktier som uteslutande eller näst intill uteslutande innehas av budgivaren. I enlighet med vad nämnden tidigare uttalat finns det inte någonting som hindrar att syftet bakom den aktuella bestämmelsen uppnås på något annat sätt, om detta garanterar innehavarna av instrumenten i fråga en likvärdig behandling (jfr bl.a. AMN 2008:3).

Förutsättningar finns därför att bevilja dispens i enlighet med vad som yrkas i framställningen såvitt avser teckningsoptionerna i Målbolaget. Budgivaren bör åläggas att rapportera till nämnden hur frågan om teckningsoptionerna slutligen hanterades.

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger A.P. Møller – Mærsk A/S dispens från skyldigheten enligt punkten II.9 i takeover-reglerna, att i det aktuella erbjudandet inkludera de teckningsoptioner som åsyftas i framställningen, även om prissättningen av dessa instrument skulle kunna väsentligt påverkas av att noteringen av de aktier som omfattas av Erbjudandet upphör. Dispensen är villkorad av att budgivaren finner en lösning som garanterar innehavare av teckningsoptionerna en skälig och likvärdig behandling samt rapporterar till nämnden hur frågan slutligen hanterades.