Dispens från budplikt (Carrier – GL Beijer)

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 11 september 2008 en framställning från Advokatfirman Vinge KB på uppdrag av Carrier Corporation. Framställningen rör undantag från budplikt i samband med apportemission.

Framställning

I framställningen anförs följande.

G & L Beijer AB (”Beijer”) är en teknikorienterad koncern som genom affärsområdena kyla och industriteknik verkar inom industriell handel med agenturer och egenutvecklade produkter. Beijer har utgivit aktier av två slag, A och B. Varje A-aktie berättigar till tio röster och varje B-aktie berättigar till en röst. B-aktien är upptagen till handel på OMX Nordiska Börs Stockholm.

Carrier är en ledande global leverantör av värme-, ventilations-, luftkonditionerings- och kylsystem, av komponenter och tjänster för applikationer avsedda för kommersiellt, hushålls-, industriellt och transportbruk, samt av livsmedelsutrustning. Carrier är ett helägt dotterbolag till United Technologies Corporation som är noterat på New York Stock Exchange och som har diversifierad verksamhet och producerar högteknologiska produkter och tjänster till de globala flyg- och byggnadsindustrierna.

Beijer och Carrier förhandlar för närvarande om en transaktion innebärande att Carriers kylgrossistverksamhet ska slås ihop med och ingå i Beijers verksamhet (”Transaktionen”).

Parterna avser att genomföra Transaktionen genom att den aktuella Carrier-verksamheten tillskjuts Beijer som apportegendom mot vederlag i form av nyemitterade aktier i Beijer.

Förhandlingsparterna, som förutom Beijer och Carrier även omfattar huvuddelen av ägarna av A-aktier i Beijer, vilka tillsammans innehar cirka 18,4 procent av aktierna och cirka 54,8 procent av rösterna i Beijer före Transaktionen (”Huvudaktieägarna”), har preliminärt kommit överens om en relativ värdering av de båda verksamheterna innebärande att Carrier genom apportemissionen kommer att bli ägare till aktier motsvarande cirka 45 procent av det totala antalet aktier i Beijer efter Transaktionens genomförande. Det kan inte uteslutas att justeringsmekanismer i den slutliga avtalsdokumentationen kan komma att innebära smärre förändringar i Carriers kapitalandel i Beijer och/eller att vederlaget för den aktuella Carrier-verksamheten till någon del kan komma att utgå kontant.

Vederlagsaktierna förutsätts vara B-aktier, vilket skulle innebära att Carriers aktier skulle representera cirka 29,7 procent av rösterna i Beijer. Vad avser röstinflytandet innebär dock den preliminära överenskommelsen att Carrier efter emissionen ska inneha en tredjedel plus en av rösterna i Beijer. Detta gäller oavsett om några justeringar skulle ske i Carriers kapitalandel enligt vad som har nämnts i föregående stycke. Den preliminärt överenskomna röstandelen motiveras av att Transaktionen har karaktären av ”Merger of Equals” och att det därför är skäligt att Carrier erhåller ett röstinflytande som är i paritet med det röstinflytande som kommer att innehas av Huvudaktieägarna efter Transaktionens genomförande. Det exakta förfarandet för hur Carriers preliminärt överenskomna röstandel ska uppnås är inte bestämt. Det skulle exempelvis kunna ske genom att vederlagsaktierna delvis utgörs av A-aktier eller genom att en eller flera av Huvudaktieägarna överlåter A-aktier till Carrier och/eller konverterar A-aktier till B-aktier med stöd av det konverteringsförbehåll som återfinns i Beijers bolagsordning. Inte heller den exakta tidpunkten för när röstandelen ska uppnås är bestämd, varför detta kan komma att ske strax före, samtidigt som, eller strax efter emissionen av vederlagsaktierna.

I samband med att avtal ingås om Transaktionen mellan Beijer och Carrier förutsätts Huvudaktieägarna åta sig gentemot Carrier att vid bolagsstämma i Beijer rösta för vissa beslut med anledning av Transaktionens genomförande, såsom beslut att genomföra apportemissionen av vederlagsaktierna och eventuellt beslut att utvidga Beijers styrelse med av Carrier utsedda styrelseledamöter. Avtalen mellan Carrier och Huvudaktieägarna avses emellertid inte innehålla några åtaganden för tiden efter Transaktionens genomförande med undantag för en förköpsrätt. Förköpsrätten avses innebära att Carrier och Huvudaktieägarna åtar sig gentemot varandra att inte sälja A-aktier i Beijer till någon utanför kretsen utan att först erbjuda aktierna till förköp inom kretsen.

Transaktionen avses vara villkorad av att nödvändiga beslut vid bolagsstämma i Beijer – såsom beslutet om apportemission av vederlagsaktierna och, om det skulle visa sig nödvändigt, beslut om ändring av bolagsordningen – stöds av aktieägare representerande minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de företrädda aktierna vid bolagsstämman (trots att giltigt beslut om apportemission i normalfallet endast erfordrar mer än hälften av de avgivna rösterna vid bolagsstämman). Vidare avses aktieägarna i Beijer genom kallelsen till bolagsstämman informeras om det huvudsakliga innehållet i de avtal som dessförinnan ingåtts mellan Carrier och Beijer respektive Huvudaktieägarna enligt vad som har beskrivits ovan, varvid närmare kommer att beskrivas den slutliga kapital- respektive röstandel som Carrier kommer att inneha i Beijer efter Transaktionens genomförande.

I framställningen till Aktiemarknadsnämnden hemställs att nämnden meddelar dispens från den budplikt som annars skulle uppkomma för Carrier i samband med Transaktionens genomförande samt att dispensen beviljas utan skyldighet för Carrier att vid ett senare tillfälle avyttra de erhållna aktierna i Beijer.

Överväganden

I 3 kap. lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, LUA, finns bestämmelser om budplikt. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 5 § efter ansökan medge undantag från bestämmelserna i 3 kap. En sådan ansökan kan göras av en aktieägare i ett sådant bolag som avses i 3 kap. 1 § andra stycket eller någon annan med ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon efter förvärv av aktier, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier i ett aktiemarknadsbolag uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget.

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § LUA undantag medges från bestämmelserna om budplikt. Undantag får förenas med villkor. I kommentaren till bestämmelsen har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag anförts bl.a. att innehavet uppkommit till följd av en emission av aktier som antingen utgör vederlag vid köp av bolag eller annan egendom eller är ett erforderligt led i rekonstruktionen av ett bolag med betydande ekonomiska svårigheter. Se prop. 2005/06:140 s. 112.

Aktiemarknadsnämnden har i flera fall beviljat dispens från budplikt som uppkommit till följd av en emission av aktier som utgör vederlag vid köp av bolag eller annan egendom. Se bl.a. AMN 2006:16.

I det nu aktuella fallet kommer Carrier genom deltagande i den planerade apportemissionen och de eventuellt ytterligare transaktioner som följer av den i framställningen beskrivna överenskommelsen att uppnå ett aktieinnehav i Beijer som representerar drygt en tredjedel av röstetalet för samtliga aktier i bolaget. Carrier är därmed enligt 3 kap. 1 § första stycket 2 LUA skyldigt att inom fyra veckor lämna offentliga uppköpserbjudanden avseende resterande aktier i bolaget (budplikt).

Av framställningen framgår att apportemissionen och de övriga transaktionerna är ett led i en sammanslagning av Beijer och Carriers kylgrossistverksamheter. Det är således fråga om en sådan situation som enligt lagens förarbeten kan motivera dispens från budplikt. Nämnden noterar också att emissionen, i enlighet med av nämnden etablerad praxis, ska beslutas med kvalificerad stämmomajoritet och att aktieägarna i Beijer genom kallelsen till bolagsstämman ska informeras om det huvudsakliga innehållet i de avtal som dessförinnan ingåtts mellan Carrier och Beijer respektive Huvudaktieägarna, varvid närmare kommer att beskrivas den slutliga kapital- respektive röstandel som Carrier slutligen kommer att inneha i Beijer. Förutsättningar finns därmed att bevilja Carrier dispens från budplikt.

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger Carrier Corporation undantag från den budplikt som annars skulle kunna uppkomma till följd av deltagande i den apportemissionen och de övriga transaktioner som i beskrivs i framställningen avseende aktier i B&L Beijer AB. Dispensen är villkorad av att beslut om emissionen fattas på det sätt som beskrivs i framställningen och att Carrier Corporation inte uppnår en större röstandel än drygt en tredjedel av röstetalet för samtliga aktier i B&L Beijer AB. Om Carrier Corporation därefter genom förvärv av ytterligare aktier i bolaget ökar sin röstandel i B&L Beijer AB utlöses budplikt.