Dispens från bud på teckningsoptioner (ENACO)

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 20 oktober 2008 en framställning från Remium AB på uppdrag av Mannerheim Invest AB. Framställningen gäller dispens från skyldigheten enligt punkten II.9 i NGMs takeover-regler att inkludera målbolagets utelöpande teckningsoptioner i ett offentligt uppköpserbjudande. Uttalandet offentliggjordes 2008-10-28.

Framställningen

I framställningen till nämnden anförs följande.

Mannerheim Invest AB (”Budgivaren”) planerar att lämna ett kontant uppköpserbjudande (”Erbjudandet”) till aktieägarna i ENACO AB (”Målbolaget”) som omfattar ett vederlag om 10 kronor per aktie i Målbolaget. Målbolagets aktier är noterade på NGM Equity.

Målbolaget fattade vid årsstämman den 9 maj 2007 beslut om ett incitamentsprogram till anställda i Målbolaget omfattande 25.800.000 teckningsoptioner, vilka berättigar till teckning av 258.000 aktier. Årsstämman fattade vidare beslut om ett incitamentsprogram till stämmovalda styrelseledamöter som inte är anställda omfattande 3.300.000 teckningsoptioner, vilka berättigar till teckning av 33.000 aktier. Enligt vad som framgår av Bolagsverkets register och i samband med registreringen ingivna handlingar, kom beslutet att innebära att sammanlagt 29.100.000 teckningsoptioner emitterades till det av Målbolaget helägda dotterbolaget ENACO Sverige AB (”Dotterbolaget”). Nyteckning av aktier med utnyttjande av teckningsoptionerna kan ske under tiden från och med den 26 juni 2007 till och med den 31 december 2009 till en teckningskurs om 14 kronor per aktie efter sammanläggning av aktier.

Enligt uppgifter från Bolagsverket har någon aktieteckning med utnyttjande av optionsrätt ej registrerats per den 20 oktober 2008 men Budgivaren saknar närmare kännedom om huruvida det har skett någon teckning som ännu inte har registrerats. Budgivarens planering av Erbjudandet har skett under stor tidspress och utan möjlighet att erhålla någon mer exakt information om teckning har påkallats eller huruvida några kontraktuella förpliktelser följer med innehav av teckningsoptioner.

Budgivaren hemställer mot denna bakgrund att Aktiemarknadsnämnden meddelar dispens från skyldigheten enligt punkten II.9 tredje stycket i Nordic Growth Market NGM ABs Regler rörande offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden att inkludera de angivna teckningsoptionerna i Erbjudandet. Budgivaren avser emellertid att tillsammans med Målbolaget finna en lösning i syfte att garantera anställda och stämmovalda styrelseledamöter en skälig och likvärdig behandling.

Överväganden

I lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, LUA, finns bestämmelser om offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i bl.a. ett svenskt aktiebolag, vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad i Sverige. Bestämmelserna är tilllämpliga på ett sådant uppköpserbjudande som beskrivs i framställningen till nämnden.

Enligt 2 kap. 1 § LUA får ett offentligt uppköpserbjudande lämnas endast av den som gentemot den börs där bolagets aktier är noterade har åtagit sig att bl.a. följa de regler som börsen har fastställt för sådana erbjudanden. Det innebär, såvitt avser ett erbjudande avseende ett bolag med aktier noterade på NGM Equity att NGMs takeover-regler ska följas. Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 medge undantag från dessa regler.

Av punkten II.9 i takeover-reglerna följer att ett uppköpserbjudande avseende aktier alltid måste omfatta även andra av målbolaget utgivna finansiella instrument som är relaterade till aktierna, om prissättningen av dessa instrument väsentligt påverkas av aktiernas prissättning. Det innebär att ett uppköpserbjudande typiskt sett också ska omfatta av målbolaget utgivna konvertibler och teckningsoptioner. Vederlaget för sådana instrument ska vara skäligt.

Att ett uppköpserbjudande ska omfatta även till aktierna i målbolaget relaterade instrument motiveras med att innehavarna av sådana instrument inte ska behöva riskera att – efter det att budgivaren förvärvat alla eller nästan alla aktier i bolaget vilka aktier till följd härav avförs från notering – bli sittande med instrument som är kopplade till onoterade aktier som uteslutande eller näst intill uteslutande innehas av budgivaren. I enlighet med vad nämnden tidigare uttalat finns det inte någonting som hindrar att syftet bakom den aktuella bestämmelsen uppnås på något annat sätt, om detta garanterar innehavarna av instrumenten i fråga en likvärdig behandling (jfr bl.a. AMN 2008:23). Förutsättningar finns därför att bevilja dispens i enlighet med vad som yrkas i framställningen såvitt avser teckningsoptionerna i Målbolaget.

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger Mannerheim Invest AB dispens från skyldigheten enligt punkten II.9 i NGMs takeover-regler, att i det aktuella erbjudandet inkludera de teckningsoptioner som åsyftas i framställningen. Dispensen är villkorad av att budgivaren finner en lösning som garanterar innehavare av teckningsoptionerna en skälig och likvärdig behandling.