Dispens från budplikt (Investor – Husqvarna)

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 16 februari 2009 en framställning från Investor AB om undantag från budplikt i samband med nyemission.

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

Husqvarna AB (”Husqvarna”) är ett svenskt bolag vars aktier av serie A respektive serie B är upptagna till handel på NASDAQ OMX Stockholm. Husqvarnas styrelse bedömer att det, med den oro som råder på de finansiella marknaderna, är viktigt att stärka bolagets finansiella ställning genom en kapitalökning i storleksordningen tre miljarder kronor.

Styrelsen för Husqvarna har därför för avsikt att föreslå bolagsstämman att besluta om en nyemission av aktier av serie A och serie B med företrädesrätt för bolagets aktieägare (”Nyemissionen”). För att säkerställa att nyemissionen kan ske på acceptabla villkor och utan för stor negativ marknadsreaktion, är det enligt styrelsens bedömning nödvändigt att nyemissionen är fullt garanterad när den presenteras.

Investor AB (”Investor”) är största aktieägare i Husqvarna. Investor innehar för närvarande cirka 28,71 % av rösterna och cirka 15,37 % av aktierna i Husqvarna.

Husqvarnas styrelse bedömer det vara nödvändigt för Nyemissionen att Investor, i egenskap av största ägare med långsiktigt ägande som strategi, kraftfullt stödjer emissionen. Investor har också förklarat sig berett att åta sig att utnyttja sin primära företrädesrätt fullt ut och teckna sin pro rata del i Nyemissionen. Investor har vidare förklarat sig berett att, under vissa förutsättningar, lämna emissionsgaranti av innebörd att Investor förbinder sig att teckna aktier utan företrädesrätt för det fall Nyemissionen inte fulltecknas. Husqvarna kommer att kontakta ett antal andra större aktieägare i syfte att förmå dem att i förväg åta sig att teckna det antal aktier som följer med den företrädesrätt som de har och dessutom teckna aktier utan företrädesrätt. I syfte att uppnå ett stort antal garantier från befintliga aktieägare och därigenom möjliggöra för ett garantikonsortium (preliminärt bestående av ett antal svenska banker) att garantera resterande del av Nyemissionen, avser Husqvarna att erbjuda de aktieägare som i förväg lovar att teckna aktier utöver vad som följer av deras företrädesrätt, en ersättning av samma storlek som krävs av deltagarna i garantikonsortiet. Ett utnyttjande av garantierna blir endast aktuellt om Nyemissionen inte blir fulltecknad av andra tecknare med eller utan företrädesrätt. För det fall emissionen inte fulltecknas och garantikonsortiet och de aktieägare som lovat att teckna aktier utöver sin företrädesrätt måste träda in, ska aktieteckning ske i proportion till storleken på garantiåtagandena.

Det åtagande att utnyttja sin primära företrädesrätt samt att teckna aktier härutöver som Investor överväger motsvarar ett belopp om totalt cirka en miljard kronor, varav cirka 465 miljoner kronor avser teckning med företrädesrätt. Om Nyemissionen inte fulltecknas kan Investors innehav i Husqvarna, till följd av deltagande i Nyemissionen med stöd av primär företrädesrätt och genom uppfyllande av garantiåtagandet, komma att passera 30 % av röstetalet. Vid en teckningskurs motsvarande aktiens kvotvärde om två kronor kan Investors innehav komma att uppgå till högst 40,7 % av röstetalet.

Enligt villkoren för Nyemissionen kommer samtliga aktieägare ha möjlighet att inte bara utnyttja sin företrädesrätt utan även förvärva teckningsrätter på marknaden och med stöd av dessa teckna ytterligare aktier samt att teckna aktier utan företrädesrätt. Därmed har övriga aktieägare möjlighet att begränsa eller helt förhindra en ökning av Investors ägarandel och röstetal (jfr prop. 2005/06:140 s. 117 samt t.ex. Aktiemarknadsnämndens uttalanden 2005:50 och 2008:4).

I framställningen till nämnden hemställs att Investor medges undantag från den budplikt som annars skulle kunna uppkomma genom Investors teckning av nya aktier i Husqvarna med stöd av primär företrädesrätt eller för att uppfylla sitt garantiåtagande.

För det fall nämnden skulle förena en sådan dispens med villkor rörande kvalificerad majoritet avseende stämmans beslut om Nyemissionen, hemställs att nämnden även behandlar frågan om undantag från budplikt för Investor att teckna sin andel i Nyemissionen för det fall Investor uppnår en ägarandel om 30 % av rösterna eller mer genom att teckna endast de aktier som omfattas av bolagets primära företrädesrätt (dvs. Investor ingår inte något garantiavtal och tecknar sig inte för någon aktie utan företrädesrätt).

Med hänsyn till att framställningen gäller planerade åtgärder som inte är allmänt kända hemställs att Aktiemarknadsnämndens uttalande inte offentliggörs förrän åtgärderna vidtagits eller på annat sätt blivit allmänt kända.

Överväganden

I 3 kap. lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, LUA, finns bestämmelser om budplikt. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 5 § efter ansökan medge undantag från dessa bestämmelser. En ansökan om dispens från budplikt kan göras av en aktieägare i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet eller någon annan med ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier i ett aktiemarknadsbolag uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget.

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § LUA undantag medges från bestämmelserna om budplikt. Undantag får förenas med villkor. I kommentaren till bestämmelsen har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag bl.a. anförts att innehavet har uppkommit till följd av att en aktieägare har utnyttjat sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission (prop. 2005/06:140 s. 117). Aktiemarknadsnämnden har i flera fall beviljat dispens från budplikt som uppkommit i samband med teckning av aktier i en företrädesemission. Detsamma gäller ett garantiåtagande från en aktieägares eller annans sida att teckna aktier som inte tecknas av någon annan.

Nämnden behandlar först frågan om Investor ådrar sig budplikt om bolaget passerar 30-procentgränsen genom att utnyttja sin företrädesrätt att teckna aktier i proportion till sitt aktieinnehav. Enligt nämndens mening måste varje aktieägare normalt kunna teckna nya aktier med stöd av sin företrädesrätt utan att riskera budplikt, om budpliktsgränsen överskrids till följd av att andra aktieägare inte utnyttjar sin företrädesrätt. Nämnden har därför i tidigare fall, låt vara innan reglerna om budplikt togs in i lag, för motsvarande situation beviljat dispens utan några särskilda villkor. Jfr bl.a. AMN 2005:50.

Vad härefter angår frågan om budplikt på grund av aktieteckning i enlighet med ett garantiåtagande är det tydligt att om Investor tecknar sin andel i den planerade nyemissionen i Husqvarna och infriar sitt garantiåtagande för emissionen, så kan Investors röstandel komma att öka till 30 procent eller mer av röstetalet i Husqvarna. Budplikt skulle då utlösas enligt 3 kap. 1 § LUA. Enligt nämndens mening finns det emellertid i så fall, på i framställningen anförda skäl och med beaktande av vad som uttalas i lagens förarbeten, förutsättningar för att bevilja dispens från budplikten. En förutsättning för detta bör vara att aktieägarna inför bolagsstämmans behandling av emissionsfrågan är informerade om garantiåtagandet samt om hur stor kapital- respektive röstandel som Investor skulle kunna få genom att teckna aktier och infria garantin. Dessutom måste emissionen stödjas av en stor majoritet bland övriga aktieägare. Att den planerade emissionen blir framgångsrik torde ligga i aktieägarkollektivets intresse och detta intresse måste i sin tur anses väga tyngre än den möjlighet för aktieägare att lämna bolaget som budplikten ger. Jfr prop. 2005/06:140 s. 117.

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar i fråga om bl.a. storleken på nuvarande aktieinnehav, Investor undantag från den budplikt som annars skulle kunna uppkomma om bolaget tecknar aktier med företrädesrätt i den planerade emissionen i Husqvarna.

Aktiemarknadsnämnden medger vidare, under i framställningen angivna förutsättningar i fråga om bl.a. storleken på nuvarande aktieinnehav, Investor undantag från den budplikt som annars skulle kunna uppkomma om bolaget dels tecknar aktier med företrädesrätt, dels infriar emissionsgarantin i den planerade emissionen i Husqvarna, på villkor att

  1. aktieägarna i kallelsen till bolagsstämman i Husqvarna informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Investor skulle kunna få genom att teckna aktier med företrädesrätt och infria garantiåtagandet, samt att

  2. emissionsbeslutet biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man vid rösträkningen ska bortse från de aktier som innehas och på stämman företräds av Investor.

Om Investor genom att utnyttja sin företrädesrätt eller genom att utnyttja sin företrädesrätt och infria sitt garantiåtagande uppnår ett aktieinnehav som representerar 30 procent eller mer av röstetalet i Husqvarna, uppkommer budplikt, om Investor sedermera förvärvar ytterligare aktier och den sammanlagda röstandelen därigenom ökar.