Dispens från budplikt (Hemtex)

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 28 mars 2009 en framställning från Linklaters Advokatbyrå AB på uppdrag av Hakon Invest AB. Framställningen gäller undantag från budplikt i samband med nyemission.

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

Aktierna i Hemtex AB är upptagna till handel på NASDAQ OMX Stockholm. För att möta Hemtex nuvarande och framtida kapitalbehov och skapa ett större operativt och finansiellt handlingsutrymme avser Hemtex styrelse att, under förutsättning av bolagsstämmans godkännande, besluta om en nyemission av aktier motsvarande en kapitalökning om cirka 150 miljoner kronor. I emissionen ska aktieägarna ha företrädesrätt att teckna de nya aktierna samt rätt att teckna aktier utan företrädesrätt.

Hakon Invest äger idag aktier som representerar 26,4 procent av kapital och röster i Hemtex. Hakon Invest har förklarat sig berett att teckna sin andel i emissionen. Vidare har andra större aktieägare som tillsammans representerar 33,6 procent av aktierna och rösterna i bolaget förklarat sig beredda att teckna sina respektive andelar i emissionen. Hakon Invest kan även komma att förvärva teckningsrätter från andra aktieägare för att kunna teckna aktier utöver sin pro rata-andel i emissionen.

Med hänsyn till oron på de finansiella marknaderna anser styrelsen i Hemtex det vara nödvändigt att emissionen är garanterad när den presenteras. Hakon Invest har förklarat sig berett att, under vissa förutsättningar och mot ersättning, lämna en emissionsgaranti av innebörd att Hakon Invest, för det fall emissionen inte fulltecknas, tecknar så många aktier att emissionen fulltecknas. Ersättningen för garantin kommer inte att överstiga den ersättning som, med beaktande av föreliggande omständigheter, skulle ha krävts av garanterande banker. Ett utnyttjande av garantin blir endast aktuellt om emissionen inte blir fulltecknad av andra tecknare med eller utan företrädesrätt.

Om Hakon Invest infriar emissionsgarantin kan Hakon Invests sammanlagda röstandel komma att passera 30 procent, vilket utlöser budplikt enligt lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden. Styrelsen har ännu inte offentliggjort någon teckningskurs, men en teckningskurs motsvarande aktiens kvotvärde om 2 kr 50 öre medför att Hakon Invests innehav högst kan uppgå till cirka 53,5 procent av aktierna och rösterna, om Hakon Invest skulle behöva infria garantin fullt ut.

Eftersom samtliga aktieägare kommer ha rätt att inte bara teckna aktier med företrädesrätt utan även att teckna aktier utan företrädesrätt i emissionen, har aktieägarna möjlighet att begränsa, eller sammantaget helt undvika, en ökning av Hakon Invests ägar- och röstandel (jfr prop. 2005/06:140 s. 117 samt Aktiemarknadsnämndens uttalande 2009:5).

Styrelsen i Hemtex avser att den 31 mars 2009 fatta beslut om den aktuella emissionen medan den bolagsstämma som har att godkänna styrelsens beslut avses att hållas den 21 april 2009. Aktieägarna i Hemtex kommer således att ges god tid till att ta ställning till emissionen. Aktieägarna kommer dessutom att informeras om garantiåtagandet och Hakon Invests möjliga kapital- och röstandel vid ett infriande av garantin.

I framställningen till Aktiemarknadsnämnden hemställs att nämnden meddelar Hakon Invest undantag från den budplikt som skulle uppkomma om Hakon Invest genom att infria det ovan beskrivna garantiåtagandet passerar gränsen för budplikt.

Med hänsyn till att framställningen avser omständigheter som ännu inte offentliggjorts och de åtgärder som beskrivs i framställningen ännu inte har genomförts hemställs vidare att Aktiemarknadsnämnden inte offentliggör sitt uttalande förrän vid en med Hakon Invest överenskommen tidpunkt.

Överväganden

I 3 kap. lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, LUA, finns bestämmelser om budplikt. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 5 § efter ansökan medge undantag från dessa bestämmelser. En ansökan om dispens från budplikt kan göras av en aktieägare i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet eller någon annan med ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier i ett aktiemarknadsbolag uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget.

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § LUA undantag medges från bestämmelserna om budplikt. Undantag får förenas med villkor. I kommentaren till bestämmelsen har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag bl.a. anförts att innehavet har uppkommit till följd av att en aktieägare har utnyttjat sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission (prop. 2005/06:140 s. 117). Aktiemarknadsnämnden har i flera fall beviljat dispens från budplikt som uppkommit i samband med teckning av aktier i en företrädesemission. Detsamma gäller ett garantiåtagande från en aktieägares eller annans sida att teckna aktier som inte tecknas av någon annan.

Om Hakon Invest tecknar sin andel i den planerade nyemissionen i Hemtex och infriar sitt garantiåtagande för emissionen, skulle Hakon Invests röstandel kunna komma att öka till 30 procent eller mer av röstetalet och budplikt utlösas. Enligt nämndens mening finns det emellertid i så fall, på i framställningen anförda skäl och med beaktande av vad som uttalas i lagens förarbeten, förutsättningar för att bevilja dispens från budplikten. En förutsättning för detta bör vara att aktieägarna inför bolagsstämmans behandling av emissionsfrågan är informerade om garantiåtagandet samt om hur stor kapital- respektive röstandel som Hakon Invest skulle kunna få genom att teckna aktier och infria garantin. Dessutom måste emissionen stödjas av en stor majoritet bland övriga aktieägare. Att den planerade emissionen blir framgångsrik torde ligga i aktieägarkollektivets intresse och detta intresse måste i sin tur anses väga tyngre än den möjlighet för aktieägare att lämna bolaget som budplikten ger. Jfr prop. 2005/06:140 s. 117.

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Hakon Invest undantag från den budplikt som annars skulle uppkomma om bolaget tecknar aktier i och infriar sin garanti för den planerade emissionen i Hemtex, på villkor att

  1. aktieägarna i kallelsen till bolagsstämman i Hemtex informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Hakon Invest skulle kunna få genom att teckna aktier med företrädesrätt och infria garantiåtagandet, samt att

  2. emissionsbeslutet biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man vid rösträkningen ska bortse från de aktier som innehas och på stämman företräds av Hakon Invest.

Om Hakon Invest sedermera förvärvar ytterligare aktier och därigenom ökar sin röstandel i Hemtex uppkommer budplikt.