Dispens från budplikt (Micronic)

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 1 april 2009 en framställning från MAQS Law Firm Advokatbyrå AB på uppdrag av Skanditek Industriförvaltning AB (”Skanditek”). Framställningen rör undantag från budplikt i samband med apportemission.

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

Skanditek är ett börsnoterat industriförvaltningsbolag med ägarintressen i huvudsak i svenska företag. Skanditeks affärsidé är att förvärva, utveckla och avyttra rörelsedrivande verksamheter så att investerare i Skanditek får avkastning på sitt förvaltade kapital genom tillgång till en portfölj av professionellt förvaltade bolag samt att portföljbolagen kontinuerligt kan utveckla sina respektive affärer och därigenom nå sin fulla potential. Skanditek har erfarenhet av aktiv bolagsstyrning, från uppstart via utveckling till mognad och konsolidering. Skanditeks portföljbolag är huvudsakligen verksamma inom tre sektorer: elektronik, tjänster och bio- och medicinteknik. Skanditek är noterat på NASDAQ OMX Stockholm ABs (”OMX”) Mid Caplista.

Ett av de företag som Skanditek förvaltar är Mydata Automation Aktiebolag (”Mydata”), i vilket Skanditek äger 95 % av aktierna. Mydata utvecklar och tillverkar utrustning för ytmontering av elektroniska komponenter och stencilfria lodpastaapplicerare (Jet Printers) för elektronikbranschen. Företaget grundades 1984 och har sedan dess byggt upp en global kundkrets.

Micronic Laser Systems AB (”Micronic”) är ett högteknologiskt företag som utvecklar, tillverkar och marknadsför laserritare för framställning av fotomasker samt mätsystem för bildskärmsfotomasker. Micronics system används främst av olika elektronikföretag i tillverkningen av bildskärmar för TV-apparater och datorer, i tillverkningen av halvledarkretsar samt för avancerad elektronisk kapsling. Micronic är noterat på OMX Small Cap-lista.

Skanditek och Micronic förhandlar för närvarande om en transaktion som skulle innebära att aktierna i Mydata apporteras in i Micronic. I samband med transaktionen kommer Micronic att emittera nya aktier, vilka kommer att utgöra vederlag till Skanditek för aktierna i Mydata. Skanditek kommer efter det att transaktionen fullbordats att äga ca 40 procent av aktierna och inneha en motsvarande andel av rösterna i Micronic. I enlighet med 3 kap. 1 § lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden kommer därmed budplikt att uppkomma för Skanditek avseende resterande aktier i Micronic.

Micronic kommer att hålla extra bolagsstämma den 8 juni 2009. Inför denna bolagsstämma kommer aktieägarna att informeras om den förestående affären med Skanditek. I samband härmed kommer aktieägarna även att erhålla information om den ägar- och röstandel Skanditek kommer att uppnå i Micronic efter transaktionens fullbordande. På bolagsstämman skall bl.a. beslut fattas rörande nyemissionen i samband med ovan beskrivna transaktion. Ett godkännande av nyemissionen kommer att förutsätta en kvalificerad stämmomajoritet om två tredjedelar av avgivna röster och företrädda aktier.

Apporten av aktierna i Mydata till Micronic sker utifrån affärsmässiga överväganden. Såväl Skanditek som Micronic anser att verksamheterna i Mydata och Micronic kompletterar varandra och att det finnas goda möjligheter att genom ett samgående uppnå synergieffekter. Skanditek avser även fortsättningsvis bidra till – det sammanslagna – bolagets utveckling genom en aktiv förvaltning. För att kunna uppnå detta syfte krävs att Skanditek efter genomförd fusion inte tvingas avyttra en del av de genom fusionen erhållna aktierna.

I framställningen till Aktiemarknadsnämnden hemställer Skanditek att nämnden medger undantag från budplikten i samband med den beskrivna apportemissionen samt att dispensen beviljas utan skyldighet för Skanditek att inom viss tid avyttra en del av de aktier bolaget erhållit i Micronic.

Skanditek hemställer vidare, med hänsyn till att ansökan avser en planerad åtgärd som inte är allmänt känd, att Aktiemarknadsnämndens uttalande jämlikt 26 § tredje stycket första meningen i stadgarna för Föreningen för god sed på värdepappersmarknaden inte offentliggörs förrän åtgärden vidtagits.

Överväganden

I 3 kap. lagen (2006:451) om uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, LUA, finns bestämmelser om budplikt. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 5 § efter ansökan medge undantag från dessa bestämmelser. En ansökan om dispens från budplikt kan göras av en aktieägare i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet eller någon annan med ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier i ett aktiemarknadsbolag uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget.

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § LUA undantag medges från bestämmelserna om budplikt. Undantag får förenas med villkor. I kommentaren till bestämmelsen har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag anförts bl.a. att innehavet uppkommit till följd av en emission av aktier som antingen utgör vederlag vid köp av bolag eller annan egendom eller är ett erforderligt led i rekonstruktionen av ett bolag med betydande ekonomiska svårigheter. Se prop. 2005/06:140 s. 112.

Aktiemarknadsnämnden har i flera fall beviljat dispens från budplikt som uppkommit i uppkommit till följd av en emission av aktier som utgör vederlag vid köp av bolag eller annan egendom. Se bl.a. AMN 2008:34.

I det nu aktuella fallet kommer Skanditek genom deltagande i den planerade apportemissionen uppnå ett aktieinnehav i Micronic som representerar mer än tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget. Skanditek är därmed enligt 3 kap. 1 § första stycket 2 LUA skyldigt att inom fyra veckor lämna ett offentligt uppköpserbjudande avseende resterande aktier i bolaget (budplikt).

Av framställningen framgår att apportemissionen är ett led i en sammanslagning av Micronic och Skanditeks dotterbolag Mydata. Det är således fråga om en sådan situation som enligt lagens förarbeten kan motivera dispens från budplikt. Nämnden noterar också att emissionen, i överensstämmelse med av nämnden etablerad praxis, ska beslutas med kvalificerad stämmomajoritet och att aktieägarna i Micronic genom kallelsen till bolagsstämman ska informeras om den kapital- respektive röstandel som Skanditek kommer att inneha i Micronic efter emissionens genomförande. Förutsättningar finns därmed att bevilja Skanditek dispens från budplikt.

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger Skanditek undantag från den budplikt som annars skulle uppkomma till följd av deltagande i den beskrivna apportemissionen i Micronic. Dispensen är villkorad av att beslut om emissionen fattas på det sätt som beskrivs i framställningen och att Skanditek inte uppnår en större andel än ca 40 procent av röstetalet för samtliga aktier i Micronic. Om Skanditek därefter genom förvärv av ytterligare aktier i bolaget ökar sin röstandel i Micronioc utlöses budplikt.