Dispens från bud på teckningsoptioner (Carl Lamm)

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 7 april 2009 en framställning från Eversheds Advokatbyrå AB på uppdrag av Ricoh Europe Holdings Plc. Framställningen gäller dispens från skyldigheten enligt punkten II. 9 i takeover-reglerna att inkludera av målbolaget utställda köpoptioner i ett offentligt uppköpserbjudande. Uttalandet offentliggjordes 2009-04-17.

Framställningen

I framställningen till nämnden anförs följande.

Aktierna i Carl Lamm Holding AB (”Målbolaget”) är upptagna till handel på OMX Nordiska Börs Stockholm (”Stockholmsbörsen”). Ricoh Europe Holdings Plc (”Budgivaren”) överväger att lämna ett offentligt uppköpserbjudande (”Erbjudandet”) till aktieägarna i Målbolaget. Vederlaget kommer att bestå av kontanter. Erbjudandet kommer att vara villkorat bland annat av att mer än 90 procent av aktierna i Målbolaget accepterar Erbjudandet. För det fall Erbjudandet fullföljs avses aktierna i Målbolaget avnoteras från Stockholmsbörsen.

Av punkten II.9 i OMX Nordiska Börs Stockholm ABs regler rörande offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (”takeover-reglerna”) följer att ett uppköpserbjudande avseende aktier alltid måste omfatta även andra av målbolaget utgivna finansiella instrument som är relaterade till aktierna, om prissättningen av dessa instrument skulle kunna väsentligt påverkas av att noteringen av de aktier som omfattas av erbjudandet upphör.

Inom ramen för ett personaloptionsprogram (”Optionsprogrammet”) har Målbolaget tilldelat anställda i Målbolagskoncernen köpoptioner, vilka berättigar innehavarna till förvärv av aktier i Målbolaget. Köpoptionerna är knutna till anställningen och förutsätter intjäning över tiden (så kallad vesting). Vidare är köpoptionerna inte överlåtbara. Någon skyldighet att enligt takeover-reglerna låta Erbjudandet omfatta dessa köpoptioner finns inte.

För att kunna fullgöra sina förpliktelser enligt Optionsprogrammet, avseende leverans av aktier samt täckande av vissa kostnader, har Målbolaget emitterat teckningsoptioner till ett helägt dotterbolag (”Dotterbolaget”). Dotterbolaget innehar teckningsoptioner som ännu inte tagits i anspråk inom ramen för Optionsprogrammet. Såvitt avser dessa teckningsoptioner torde Dotterbolaget – på grund av dess åtaganden inom ramen för Optionsprogrammet – vara förhindrat att acceptera ett erbjudande avseende teckningsoptionerna.

Det är Budgivarens avsikt att – i diskussionen med Målbolagets ledning – finna en lösning i syfte att garantera deltagarna i Optionsprogrammet en skälig och likvärdig behandling. Budgivaren noterar att det kan finnas flera tänkbara lösningar för att uppnå nämnda syfte. En sådan lösning kan exempelvis innebära att deltagarna erbjuds att efterge sina rättigheter inom ramen för det existerande Optionsprogrammet mot att i stället få delta i ett nytt program hos Budgivaren. Alternativt kan deltagarna komma att erbjudas kontant kompensation. Oavsett vilken lösning som väljs, vidtas lämpligen de erforderliga åtgärderna först efter offentliggörandet av Erbjudandet. Beroende av vilken lösning som väljs, fastställs lämpligen den slutliga lösningen eventuellt inte förrän i samband med Erbjudandets fullföljande eller kort tid därefter.

Ricoh Europe Holdings Plc hemställer härmed om undantag i enlighet med punkten I.2 i takeover-reglerna från skyldigheten för Budgivaren enligt punkten II.9 i takeover-reglerna att lämna ett erbjudande till innehavare av teckningsoptioner i Målbolaget.

Med hänsyn till att ansökan gäller en planerad åtgärd som inte är allmänt känd hemställs vidare att ansökan skall behandlas konfidentiellt och att Aktiemarknadsnämndens uttalande med anledning av ansökan inte offentliggörs förrän åtgärden vidtagits, gjorts allmänt känd av den som planerar åtgärden eller på annat sätt blivit allmänt känd.

Överväganden

I lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, LUA, finns bestämmelser om offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i bl.a. ett svenskt aktiebolag, vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad i Sverige. Bestämmelserna är tilllämpliga på ett sådant uppköpserbjudande som beskrivs i framställningen till nämnden.

Enligt 2 kap. 1 § LUA får ett offentligt uppköpserbjudande lämnas endast av den som gentemot den börs där bolagets aktier är noterade har åtagit sig att bl.a. följa de regler som börsen har fastställt för sådana erbjudanden. Det innebär, såvitt avser ett erbjudande som rör ett bolag med aktier noterade på OMX Nordiska Börs Stockholm att ”OMX Nordiska Börs Stockholm ABs regler rörande offentliga uppköpserbjudanden” (”takeover-reglerna”) skall följas. Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 medge undantag från dessa regler.

Av punkten II.9 i takeover-reglerna följer att ett uppköpserbjudande avseende aktier alltid måste omfatta även andra av målbolaget utgivna finansiella instrument som är relaterade till aktierna, om prissättningen av dessa instrument väsentligt påverkas av aktiernas prissättning. Det innebär att ett uppköpserbjudande typiskt sett också skall omfatta av målbolaget utgivna konvertibler och teckningsoptioner. Vederlaget för sådana instrument skall vara skäligt.

Att ett uppköpserbjudande skall omfatta även till aktierna i målbolaget relaterade instrument motiveras med att innehavarna av sådana instrument inte skall behöva riskera att – efter det att budgivaren förvärvat alla eller nästan alla aktier i bolaget vilka aktier till följd härav avförs från notering – bli sittande med instrument som är kopplade till onoterade aktier som uteslutande eller näst intill uteslutande innehas av budgivaren. I enlighet med vad nämnden tidigare uttalat finns det inte någonting som hindrar att syftet bakom den aktuella bestämmelsen uppnås på något annat sätt, om detta garanterar innehavarna av instrumenten i fråga en likvärdig behandling (jfr bl.a. AMN 2008:11). I enlighet med vad nämnden också tidigare uttalat gör sig detta syfte uppenbarligen inte gällande om instrumenten i fråga innehas av ett helägt dotterbolag till målbolaget (jfr bl.a. AMN 2008:11). Förutsättningar finns därför att bevilja dispens i enlighet med vad som yrkas i framställningen.

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under de i framställningen givna förutsättningarna, Ricoh Europe Holdings Plc dispens från skyldigheten i punkten II.9 i takeover-reglerna, att i det aktuella erbjudandet avseende aktierna i Carl Lamm Holding AB inkludera de teckningsoptioner som åsyftas i framställningen.