Dispens från budplikt (Novotek)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Noveko Syd AB undantag från den budplikt som annars skulle uppkomma vid genomförande av det i framställningen beskrivna förvärvet av Novoplans aktieinnehav i Novotek.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 31 januari 2010 en framställning från Novoplan AB. Framställningen rör undantag från budplikt.

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

Göran Andersson är, via det helägda bolaget Novoplan AB, huvudägare i aktiemarknadsbolaget Novotek AB. I Novotek finns två aktieslag, A-aktier med 10 röster per aktie och B-aktier med en röst per aktie. A-aktierna omfattas av ett hembudsförbehåll och är inte upptagna till handel på en reglerad marknad.

Novoplan äger 1.350.000 A-aktier och 840.000 B-aktier i Novotek. Det innebär att Novoplans aktier representerar ca 60 procent av rösterna för samtliga aktier och ca 21 procent av aktiekapitalet i Novotek. Novoteks VD, Tobias Antius, äger 150.000 A-aktier (drygt 1 procent av aktierna och 6 procent av rösterna) i Novotek. Novoplan och Tobias Antius har kommit överens om att ha en gemensam hållning vid utövande av rösträtt för aktierna.

Novoplan avser att överlåta sina A-aktier i Novotek till ett helägt dotterbolag, Noveko Syd AB. Eventuellt kommer också Tobias Antius att överlåta sina aktier till det bolaget. Tanken är att därefter erbjuda företagsledningen i Novotek att köpa aktier i detta bolag av Novoplan.

I framställningen till Aktiemarknadsnämnden hemställer Novoplan om dispens från den budplikt som till följd av den planerade aktieöverlåtelsen från Novoplan till Noveko Syd AB annars skulle utlösa.

Överväganden

I 3 kap. lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, LUA, finns bestämmelser om budplikt. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 5 § efter ansökan medge undantag från dessa bestämmelser. En ansökan om dispens från budplikt kan göras av en aktieägare i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet eller någon annan med ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier i ett aktiemarknadsbolag uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget.

I det nu aktuella fallet skall ett av Novoplan helägt dotterbolag förvärva Novoplans aktier i Novotek. Eftersom dessa aktier representerar mer än tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i Novotek blir enligt 3 kap. 1 § LUA dotterbolaget skyldigt att lämna ett offentligt uppköpserbjudande avseende resterande aktier i Novotek.

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § LUA undantag medges från bestämmelserna om budplikt. I förarbetena till bestämmelsen framhålls att dispens från budpliktsreglerna i varje enskilt fall skall prövas med utgångspunkt i syftet med budpliktsreglerna, dvs. att möjliggöra för övriga aktieägare att på visst sätt lämna bolaget när någon genom sitt aktieinnehav tagit kontroll över bolaget. Omständigheterna kan i vissa fall vara sådana att något kontrollägarskifte de facto inte har skett, trots att bolaget har fått en ny ägare med tre tiondelar eller mer av röstetalet. Så kan exempelvis vara fallet vid omstruktureringar inom en koncern (prop. 2005/06:140 s. 117).

I det aktuella fallet kommer Novoplans aktier i Novitek att överlåtas på Novoplans helägda dotterbolag. Något kontrollägarskifte kommer alltså de facto inte att äga rum till följd av den planerade aktieöverlåtelsen. Därmed föreligger förutsättningar att medge undantag från budplikten. Några skäl som talar emot ett sådant undantag finns inte.