Dispens från takeover-reglerna (Anoto Group)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden lämnar Aurora Investment Ltd tillstånd att, under de i framställningen angivna förutsättningarna, undanta aktieägare i Förenta staterna från ett planerat partiellt uppköpserbjudandet avseende aktier i Anoto Group AB.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 3 mars 2010 en framställning från Linklaters Advokatbyrå AB på uppdrag av Aurora Investment Ltd. Framställningen rör dispens för en budgivare att i ett offentligt uppköpserbjudande utesluta aktieägare i viss jurisdiktion från erbjudandet.

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

Aurora Investment Ltd (”Aurora”) överväger att lämna ett partiellt offentligt kontanterbjudande till aktieägarna i Anoto Group AB (”Anoto” eller ”Bolaget”) att överlåta upp till 20,0 procent av aktierna i Anoto till Aurora (”Erbjudandet”). Aktierna i Anoto är upptagna till handel på NASDAQ OMX Stockholm. I Bolaget finns endast ett aktieslag. Aurora är ett nyligen inkorporerat bolag som bildats enbart i syfte att förvärva aktier i Anoto. Aurora är helägt av KDB-TStone Private Equity Fund, en sydkoreansk private equity fond som företräds av två general partners, Korea Development Bank, en statligt ägd koreansk bank, och TStone, ett sydkoreanskt private equity bolag. Inför Erbjudandet har uppkommit fråga om möjligheten att, i enlighet med vedertagen praxis, utesluta aktieägare med hemvist i Förenta staterna från Erbjudandet.

Den senaste information om ägarstrukturen i Anoto som publicerats på Anotos webbplats visar aktieägandet per den 31 december 2009. Enlig den informationen återfinns Michael Mathile bland Bolagets tio största ägare med ett innehav om 10,0 procent av samtliga aktier. I Finansinspektionens insynsregister är Michael Mathile upptagen som insynsperson i Anoto i egenskap av större innehavare. Det är noterat att aktierna innehas genom ett amerikanskt bolag benämnt Doubleday Acquisitions III LLC (”Doubleday”). Företrädare för Doubleday har bekräftat att Michael Mathile är styrelseordförande för Doubleday och ”beneficial owner” med avseende på aktierna i Anoto samt att Doubleday förvärvat aktierna i Anoto genom Northern Trust Company, som är angiven som aktieägare i Bolagets aktiebok.

Företrädarna för Doubleday har förklarat att Doubleday inte är intresserat av att delta i Erbjudandet och att Doubleday inte kommer att lämna in några aktier i Erbjudandet.

Enligt uppgift från Euroclear hade Anoto den 29 januari 2010 totalt 8.086 aktieägare. Av dessa hade 37 aktieägare, med ett sammanlagt innehav om 11,53 procent av aktierna i Anoto, hemvist i Förenta staterna. Bortsett från Doubledays innehav var alltså 1,53 procent av aktierna i Bolaget hänförliga till amerikanska aktieägare.

Av de 36 amerikanska aktieägarna (borträknat Doubleday) uppges samtliga utom två vara förvaltarregistrerade. Det finns således inte något som tyder på att aktieägandet i Förenta staterna, bortsett från Doubledays innehav, i någon större omfattning skulle vara spritt utanför kretsen av institutionella investerare.

Institutionella aktieägare i Förenta staterna är vana vid att europeiska erbjudanden inte omfattar aktieägare med hemvist i Förenta staterna och har ofta rutiner för att kunna hantera sådana erbjudanden. Det är även möjligt för aktieägare med hemvist i Förenta staterna att få del i det ekonomiska innehållet i ett erbjudande genom att sälja sina aktier över börsen till en kurs som då regelmässigt har anpassat sig till budnivån.

Om Erbjudandet även skulle riktas till aktieägare i Förenta staterna skulle det medföra kostnader för juridiskt ombud i Förenta staterna. Bolaget skulle i så fall också få kostnader för att fastställa vad som gäller om ett bud riktas till aktieägare med hemvist i Förenta staterna och för att anpassa erbjudandedokumentationen till lokala amerikanska regler. Om budet skulle riktas till aktieägare i Förenta staterna skulle genomförandet av Erbjudandet dessutom försenas.

I framställningen till Aktiemarknadsnämnden hemställs att nämnden mot nu angivna bakgrund beviljar Aurora tillstånd att undanta Anotos aktieägare i Förenta staterna från att omfattas av Erbjudandet.

Överväganden

I lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, LUA, finns bestämmelser om offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier. Enligt 2 kap. 1 § LUA får ett offentligt uppköpserbjudande lämnas endast av den som gentemot den börs som driver den reglerade marknad där målbolagets aktier är upptagna till handel har åtagit sig att bl.a. följa de regler som börsen har fastställt för sådana erbjudanden. Det innebär att den som vill lämna ett offentligt uppköpserbjudande avseende ett bolag med aktier noterade på Stockholmsbörsen måste följa börsens ”takeover-regler”.

Det är vanligt att utländska rättssubjekt äger aktier i svenska bolag. Om det riktas ett offentligt uppköpserbjudande till aktieägarna i ett svenskt bolag med utländska aktieägare, måste budgivaren följa de svenska reglerna men dessutom ta hänsyn till reglerna i det land eller de länder där de utländska aktieägarna har sin hemvist. Att utforma ett erbjudande så att det uppfyller kraven i samtliga berörda länder kan vara mycket tidsödande och kostnadskrävande. Av kommentaren till punkten I.1 i takeover-reglerna framgår att budgivaren då, med stöd av punkten I.2, kan hemställa om Aktiemarknadsnämndens tolkning av reglerna och, vid behov därav, dispens från skyldigheten att rikta erbjudandet till aktieägare i alla länder och från skyldigheten att tillämpa de svenska reglerna fullt ut i alla avseenden. I kommentaren sägs vidare att i enlighet med vedertagen praxis behöver, såvitt avser aktieägare i länder utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, dispens inte sökas om, i anslutning till erbjudandets lämnande, antalet aktier som innehas av aktieägare i ett sålunda berört land kan antas representera endast en obetydlig andel av totalantalet aktier i bolaget (högst tre procent), aktierna i fråga inte är noterade på någon marknadsplats i landet och inte några andra omständigheter med tillräcklig styrka talar för en annan ordning.

I det nu aktuella fallet vill Aurora, av tids- och kostnadsskäl, exkludera aktieägare i Förenta staterna från ett planerat partiellt uppköpserbjudande avseende aktier i Anoto. Enligt framställningen är 11,53 procent av aktierna i Anoto hänförliga till amerikanska ägare. Det är en så hög andel att det, enligt den ordning som beskrivits ovan, krävs dispens för att Aurora ska kunna exkludera aktieägarna i Förenta staterna från uppköpserbjudandet. Anotos aktier är inte noterade på någon amerikansk marknadsplats. Det föreligger inte några andra omständigheter än att drygt 11 procent av aktierna i Anoto har ägare med hemvist i USA, som talar emot att dispens beviljas.

Med hänsyn framför allt till att 10 procentenheter av de aktier som innehas av amerikanska ägare är hänförliga till en ägare och att denne förklarat sig inte vara intresserad av att delta i erbjudandet, föreligger enligt Aktiemarknadsnämndens mening förutsättningar för att bevilja Aurora dispens från skyldigheten att rikta erbjudandet till aktieägare i Förenta staterna.