Dispens från budplikt (Serendipity – Episurf Medical)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Serendipity Innovations AB undantag från den budplikt som annars skulle uppkomma om bolaget tecknar aktier och infriar sin emissionsgaranti i den planerade nyemissionen i Episurf Medical AB, på villkor att

  1. aktieägarna inför den planerade bolagsstämman i Episurf Medical AB informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Serendipity Innovations AB högst kan få genom att förvärva aktierna i fråga, samt att

  2. bolagsstämmans godkännande av att styrelsen fattar beslut om nyemissionen på i framställningen beskrivna villkor biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man ska bortse från aktier som innehas och på stämman företräds av Serendipity Innovations AB.

Om Serendipity Innovations AB sedermera förvärvar ytterligare aktier i Episurf Medical AB och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 5 april 2011 en framställning från Baker & McKenzie Advokatbyrå KB på uppdrag av Serendipity Innovations AB, 556672-4893 (”Serendipity”). Framställningen rör dispens från budplikt för Serendipity i samband en nyemission i Episurf Medical AB, 556767-0541.

Framställning

I framställningen anförs följande.

Episurf Medical AB (”Bolaget”) är ett medicintekniskt bolag med inriktning mot utveckling och kommersialisering av individanpassade produkter för reparation av lokala broskskador i människors leder. Bolaget har två aktieserier, serie A med tre röster per aktie och serie B med en röst per aktie. Bolagets verksamhet påbörjades i mars 2009 genom en avknoppning av ett forskningsprojekt från Diamorph AB, varvid aktierna i Bolaget delades ut till Diamorphs drygt 100 aktieägare. Bolagets verksamhet är fokuserad på produktutveckling och Bolaget bedriver för närvarande prekliniska och kliniska studier avseende två produktkoncept med avsikten att utveckla tre produkter för vilka marknadsgodkännande beräknas erhållas under första halvåret 2013. Det kommer således att dröja flera år innan Bolaget har en färdig produkt för försäljning och kommer att generera intäkter.

Bolagets verksamhet finansierades initialt genom eget kapital och aktieägartillskott samt ett konvertibellån från Diamorph (som numera konverterats till aktier). Under hösten 2010 genomförde Bolaget en emission till privata och institutionella investerare i syfte att säkerställa att Bolaget hade tillräckliga finansiella resurser under den närmaste tolvmånadersperioden för att kunna slutföra den då påbörjade prekliniska studien. I samband därmed upptogs Bolagets B-aktier den 5 november 2010 till handel på AktieTorget. Bolagets A-aktier är inte upptagna till handel.

Bolagets kvarvarande likvida medel täcker Bolagets kostnader fram till augusti 2011. Därefter kan verksamheten endast fortsättas om ytterligare tillskott erhålls från aktieägarna. Bolagets styrelse avser därför att med stöd av befintligt bemyndigande besluta om en nyemission av A- och B-aktier med företrädesrätt för aktieägarna, varigenom Bolaget vid full teckning kommer att tillföras cirka 49 milj. kr före emissionskostnader. Bolaget har även ansökt om upptagandet av Bolagets B-aktier på First North efter genomförandet av nyemissionen. För att säkerställa att Bolaget har tillräckligt kapital för att fortsätta att bedriva sin verksamhet under perioden fram till beräknat marknadsgodkännande av de produkter som är under utveckling under första halvåret 2013 måste samtliga nyemitterade aktier tecknas i emissionen.

Serendipity är huvudägare i Bolaget och innehar tillsammans med närstående 2.444.333 A-aktier och 14.346 B-aktier motsvarande 19,21 % av aktiekapitalet och 26,5 % av rösterna i Bolaget. Serendipity överväger nu att dels åta sig att teckna sin andel i emissionen, dels garantera totalt 75,2 % av emissionen.

Utöver Serendipity kommer även Mikael Lönn, som innehar 481.667 A-aktier, motsvarande 3,8 % av aktiekapitalet och 5 % av rösterna i Bolaget, att dels åta sig att teckna sin andel i emissionen, dels garantera totalt 1,3 % av nyemissionen. Garantiåtaganden har inte kunnat erhållas från de andra stora aktieägarna. Dock kommer även tre mindre aktieägare Björn Varnestig, Homan Panahi och Stig Larsson att lämna teckningsförbindelser avseende sina andelar i emissionen.

Genom dessa åtaganden förbättras Bolagets möjligheter att genomföra en framgångsrik kapitalplacering genom att aktier tecknas av de övriga aktieägarna. Dessutom tillförsäkras att det kapitaltillskott som Bolaget behöver för att den fortsatta driften kan säkerställas.

Det kommer att stå samtliga aktieägare fritt att teckna aktier i nyemissionen. Om företrädesemissionen inte fulltecknas kan Serendipitys innehav genom infriandet av ovanstående åtaganden komma att uppnå och passera budpliktsgränsen. Hur stor ökningen blir beror på hur många aktier som inte tecknas av aktieägare med företrädesrätt eller andra.

I syfte att möjliggöra för Serendipity att erhålla undantag från budplikten avser Bolaget att sammankalla en extra bolagsstämma för godkännande av att styrelsen med stöd av ovannämnda bemyndigande fattar beslut om nyemission av aktier med företrädesrätt för Bolagets aktieägare. Inför beslutet kommer emissionsbeloppet att anges och fördelningsgrunderna för de aktier som inte tecknas med företrädesrätt. Styrelsen kommer därefter att besluta om vilket belopp som bolagets aktiekapital kommer att ökas med, det antal A-aktier respektive B-aktier som ska ges ut samt teckningskursen och övriga villkor.

I framställningen til Aktiemarknadsnämnden hemställer Serendipity att nämnden beviljar dispens från budplikten för det fall Serendipitys aktieinnehav efter dels teckning av sin andel av emission, dels infriande av emissionsgarantin skulle komma att överstiga 30 % av rösterna i Bolaget.

Överväganden

Näringslivets Börskommittés regler rörande offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i svenska aktiebolag vilkas aktier handlas på vissa handelsplattformar (2009-10-05) ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden. Reglerna ska tillämpas bl.a. vid uppköpserbjudanden avseende aktier som handlas på AktieTorget.

Av punkten III.1 i NBK-reglerna följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på AktieTorget.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på AktieTorget eller någon av de andra aktuella handelsplattformarna i sådan omfattning att kontroll – minst 30 procent av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i NBK-reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i NBK-reglerna ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. I kommentaren till regeln ges exempel på omständigheter som kan motivera att dispens lämnas från budplikt. En sådan omständighet är att innehavet har uppkommit till följd av att en aktieägare har utnyttjat sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission. Aktiemarknadsnämnden har i flera fall beviljat dispens från budplikt som annars skulle kunna uppkomma om en aktieägare dels tecknar aktier med företrädesrätt, dels infriar en emissionsgaranti i en planerad emission, se bl.a. AMN 2009:26.

I det nu aktuella fallet avser Serendipity att dels teckna sin andel, dels vara garant i den planerade företrädesemissionen i Episurf Medical. Om emissionen inte fulltecknas kan Serendipity innehav i Episurf Medical komma att uppgå till 30 procent eller mer av röstetalet. Serendipity skulle därigenom ådra sig budplikt.

Enligt nämndens mening finns det emellertid i så fall, på i framställningen anförda skäl och med beaktande av vad som uttalas i NBKs kommentar till budpliktsregeln, förutsättningar för att bevilja dispens från budplikten. Nämnden utgår i det sammanhanget från att garantiåtagandet är utformat på ett sådant sätt att Serendipity med stöd av detta endast kan teckna aktier som blir över sedan först aktieägarna, inklusive Serendipity, erbjudits att teckna aktier och därefter samtliga aktieägare, exklusive Serendipity, och allmänheten erbjudits att teckna återstående aktier utan företrädesrätt.

En förutsättning för dispens bör vara att aktieägarna i Episurf Medical inför beslutet om emissionen är informerade om garantiåtagandet samt om hur stor kapital- respektive röstandel som Serendipity högst skulle kunna få genom att teckna aktier och infria garantin. Dessutom måste förfarandet stödjas av en stor majoritet bland övriga aktieägare i Episurf Medical. Några skäl som med tillräcklig styrka talar emot ett på sådana villkor lämnat undantag kan inte anses föreligga.

På grund av det anförda ska dispens beviljas.